Doorgaan naar artikel

Internationale handel blauwe bessen loopt spaak

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Op de sterk gegroeide internationale handel in blauwe bessen grijpt de rechtbank niet in bij een handelsconflict.

Voor de rechtbank Rotterdam is een handelsconflict voorgelegd tussen een Chileense exporteur van blauwe bessen en een in Nederland gevestigd handelsbedrijf. Tijdens de wereldwijd snelle groei van de consumptie van blauwe bessen tussen 2014 en 2018 was het in Nederland gevestigde bedrijf verantwoordelijk voor de afzet van de Chileense blauwe bessen in de hele wereld. De relatie werd verstoord nadat de exporteur zelf belangrijke klanten ging beleveren in onder meer de Verenigde Staten. De zaak geeft zo inzicht in hoe internationale handel verloopt.

Commissie en afzet

De exporteur Best Berry sloot eerst een contract waarin de eigenaar van het handelsbedrijf in commissie de bessen afzette. In 2016 sloot de exporteur met het handelsbedrijf een contract waarbij de bessen werden afgenomen. Achteraf werd op basis van de marktinformatie de inkoopprijs vastgesteld. Dat liep uit op een conflict met wereldwijd rechtszaken en beslagleggingen.

De exporteur eiste in een kort geding dat het beslag tegen hem wordt opgeheven, maar dat is volgens de rechtbank niet in het belang van de Nederlandse partij die ook een onbetaalde vordering heeft op de Chileense exporteur na een rechtszaak in de Verenigde Staten. De rechter kiest in kort geding daarmee de kant van de Nederlandse partij AEL.

Ook Rabobank was gedaagd, maar verscheen niet op de zitting en werd verstek verleend.

Beheer
WP Admin