Doorgaan naar artikel

Internationaal vrienden maken met gasbesparing

Een warmtepomp is een optie voor energieverduurzaming op het eigen bedrijf. - Foto: Harry Stijger

Een warmtepomp is een optie voor energieverduurzaming op het eigen bedrijf. - Foto: Harry Stijger

Het gisteren bereikte EU-plan voor gasbesparing kan gasmarkt niet kalmeren, wel integendeel. Het maakt gas besparen alleen maar noodzakelijker én aantrekkelijker

Gisteren was de inkt van de nieuwsberichten en marktanalyses van de gasmarkt nog niet droog, of de gasprijs piekte in de tweede helft van de middag alweer naar nieuwe recordhoogtes. De markt sloot op een kortetermijnprijs van € 2,14. En vanmorgen steeg de gasprijs voor het eerstvolgende kwartaal verder naar € 2,24. Wie weet wat vandaag de slotstand zal zijn. In elk geval zal het een prijs zijn waar geen teler voor wil of kan kopen.

Eengsgezinde EU overtuigt gasmarkt niet

Nieuwsuurpakte er gisteravond meteen maar mee uit. De EU-lidstaten waren in een noodtempo akkoord gegaan met een – iets afgezwakte versie van – een pas zes dagen geleden door de Europese Commissie voorgesteld noodplan voor de gasvoorziening. Maar die eensgezindheid werkte niet kalmerend op de gasmarkt.

Een Britse energie-expert kwam aan het woord om ons allen te bezweren dat het uiteindelijk vooral Poetin zelf is die strategisch-economisch aan het kortste eind zal trekken, als de EU versneld van het aardgas afgaat en Rusland met onverkoopbare – want niet of nauwelijks naar Azië te transporteren – westelijke gasvoorraden blijft zitten.

(Niet alle) telers in zak en as

En Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland mocht kort komen vertellen hoezeer de gemoedsrust van de glastuinders door de onzekerheid wordt ondergraven. En dat er komende winter meer nog dan vorige winter tuinders de kas leeg zullen laten liggen. Onvermeld bleef – misschien maar beter ook – dat er ook veel tuinbouwbedrijven zijn die bij de huidige ongekende energieprijzen juist garen spinnen. En die de kas leeg laten liggen niet uit armoe, maar omdat dat ze heel veel geld kan opleveren.

Vrienden maken met Duitsland

In beide gevallen is dat te duiden als een vrijwillige gasbesparing, waarmee de glastuinbouw toch maar mooi bijdraagt aan het Europese besparingsdoel van 15% – en aan de misschien wel tot 25 of meer procenten oplopende gasbesparing in Nederland. Maken we dan weer vrienden mee in Duitsland, sowieso al onze grootste handelspartner. Men moet zijn lichtpuntjes tellen in deze donkere zomer en straks nog donkerder winter.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin