Groenten & Fruit Actueel
||

Inspecties leiden tot minder opengeklapte watersilo’s

Het Nederlandse systeem van inspecties van watersilo’s werkt voor de glastuinbouw. Het aantal bezweken silo’s is afgenomen van één per maand naar vier per jaar.

Laatst geüpdatet:

Inspecteurs van watersilo's praten jaarlijks over risico's van het openklappen. Foto: Michel Heerkens

Inspecteurs van watersilo’s praten jaarlijks over risico’s van het openklappen. Foto: Michel Heerkens

Het Nederlandse systeem van inspecties van watersilo’s werkt voor de glastuinbouw. Het aantal bezweken silo’s is afgenomen van één per maand naar vier per jaar.

Dat maakt Achmea bekend, dat met Interpolis, Avéro Achmea en Hagelunie een belangrijke verzekeraar is. Vanaf 2003 vraagt Achmea ondernemers watersilo’s van zeven jaar en ouder te laten inspecteren en gebreken te herstellen door één van de twaalf inspectiebedrijven in Nederland. Die bedrijven houden jaarlijks inspectie-overleg, waarbij dit jaar de 50.000ste inspectie werd gevierd.

Daar werd ook de schade aan een geïnspecteerde silo besproken die in 2024 toch open barstte. Een lekkende zuur- en looginstallatie in de buurt van de silo is hier schuldig aan. “Gelukkig waren er geen mensen in de buurt want bij openbarsten van de silo komt er met een enorme grote snelheid veel water vrij”, zegt Peter van der Sar, technisch specialist van Interpolis.

Lessen

Er zijn dit jaar dus lessen te trekken. De plek van de silo, installaties met zuur- of loogpomp tegen de watersilo aan en scheefstand van de silo’s. Het zijn de punten waar de inspectiebureaus en Interpolis dit jaar extra voor waarschuwen. Zo ook het belang van het zorgvuldig  bewaren van de gegevens van de watersilo. Technisch specialist bij Interpolis Berry Looijen: “Die hebben we nodig bij herstelwerkzaamheden. Iedere plaat op de silo is bijvoorbeeld uniek. Je moet dan denken aan welke soorten platen, de gebruikte diktes, de opbouw van de watersilo, de leeftijd en fabrikant.” Als dat in beeld is, kan er sneller besteld én hersteld worden en daarmee officieel goedgekeurd.

Vervolgschade

Let ook op de plek van de silo geeft Interpolis mee. Niet alleen omdat de inspecteurs er graag goed bij kunnen als inspectie en opvolging plaatsvindt. Van der Sar: “Soms staan watersilo’s in de buurt van andere installaties zoals bijvoorbeeld de verwarmings- of waterinstallatie. Als de silo dan klapt, gaat dat gepaard met een grote hoeveelheid water waardoor ook deze installaties uit kunnen vallen. Daar zit je als ondernemer helemaal niet op te wachten”.  

Roest

In Nederland staan ruim 20.000 watersilo’s. Als een silo verzwakt is, is de kans op openbarsten groter. Tijdens inspecties wordt de conditie van de watersilo vastgesteld en de dikte van alle platen. Roest verzwakt de conditie van stalen siloplaten. De oorzaak van roest aan de binnenkant is meestal lekkage door slijtage van de silofolie of een hoge grondwaterstand.

Interpolis vraagt ondernemers hun watersilo tweejaarlijks te laten keuren voor het zevende jaar. Looijen: “Daarnaast is er tussentijds veel wat ondernemers zelf kunnen doen om de kans op schade aan de silo te voorkomen. Controleer je silo minimaal twee keer per jaar zelf en kijk naar roest, de bewegende en drijvende onderdelen en het folie”.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers