Doorgaan naar artikel

ING: glasgroentejaar 2014 was niet zo slecht

Image

Komkommer- en tomatentelers hebben in 2014 een redelijk jaar achter de rug,stelt de ING Bank op basis van ervaring met eigen telers.

“Het grootste deel van de telers kon redelijk aan de verplichtingen voldoen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze ook goed verdiend hebben”, zegt sectormanager agrarisch Cor Bruns van die bank. Paprikatelers hadden een moeilijker jaar. Daar was de marktsituatie duidelijk lastiger. Veel lucht hebben de bedrijven niet gekregen om de negatieve ontwikkeling van de solvabiliteit te keren.

Voorzichtig

De bank heeft signalen (deels uit de media) dat in 2015 het areaal glasgroente licht daalt. Bruns put daaruit een voorzichtige hoop op enig herstel van de markt, maar waakt ervoor daar teveel waarde aan te hechten. “Je ziet eigenlijk al een tijdje dat als de productie iets tegenvalt en er een bescheiden tekort is, dat de prijzen dan goed zijn. Als er net teveel is, gaat de prijs onderuit. In 2015 zal het dus ook afhangen van de productie in Nederland en Spanje en de rol van het weer.”

McKinsey

Het jaar 2015 zal dan ook geen groot bedrijfseconomisch herstel opleveren voor bedrijven, tenzij het McKinsey-traject een structurele verandering op korte termijn weet te realiseren, stelt Bruns. De bank was eerder dit jaar bij LTO Noord Glaskracht om te overleggen over de situatie in de glastuinbouw. Bij het McKinsey-traject is ING nu niet direct betrokken. Bruns: “Dat de Rabobank daarbij betrokken is, is prima. Zij hebben een groter aandeel in de glastuinbouw.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin