Doorgaan naar artikel

‘In de ochtend de haspel, ’s middags sleuven frezen’

Ik heb nog een mooi voorbeeld van het steeds extremer wordende weer”, meldt teler Jeroen Beaard. In de afgelopen twee weken viel er rond Haarsteeg, Noord-Brabant, 70 millimeter neerslag in twee buien.

“Laatst was ik ’s morgens nog bezig met het binnenhalen van de haspel en ’s middags om vijf uur heb ik de loonwerker gebeld of hij sleuven wilde komen frezen, uit voorzorg om de voorspelde overtollige neerslag van het perceel te laten lopen. Het was wel ter voorkoming van erger, maar toch. Het is een trend. Voor mij is zoiets toch weer zo’n moment dat ik even moet schakelen. Ik ben er in ieder geval nog niet aan gewend.”

Stevig wortelgestel

In de afgelopen twee weken viel rond Haarsteeg zo’n 70 millimeter neerslag in twee buien. “Dat konden we wel gebruiken. De vochttoestand is nu weer goed op peil.” Flinke neerslag in combinatie met temperaturen rond 20 graden is ideaal voor bladvlekkenziekten. “Dat klopt, maar met één keer Score hebben we dat tot nu toe onder controle. Daar komt bij dat we hiervoor een vrij lange, droge periode hadden. Daardoor hebben de gewassen het water moeten zoeken en zo een goed wortelgestel ontwikkeld. Ze staan ook harder en zijn daardoor minder gevoelig voor schimmels. Nu het heeft geregend worden de gewassen weer wat malser.”

De basisbemesting met NPK 12-10-18 en magnesammon volstond nog steeds, ondanks die 70 millimeter neerslag. “Omdat de grond dit kon hebben, is er niets uitgespoeld.”

Oogsten en verpakken

Oogsten doet Beaard met een oogstband, speciaal ontwikkeld voor bleekselderij. “De oogstmedewerkers snijden de wortels eraf en leggen de bleekselderij op de band. De bleekselderij wordt vervolgens met een afgeschermd draaiend mes op lengte gesneden en gaat nog door een wastunnel. Op de wagen wordt het product dan meteen ingepakt en op pallets gezet. Momenteel hebben we de rassen Kelvin en Plato. Dat zijn wat langere typen die daardoor gemakkelijk in de flowpackverpakking passen. Er zit geen blad in de verpakking, want dat is er door de lengte al vanaf gesneden.”

Oogsten doet Jeroen Beaard met een oogstband, speciaal ontwikkeld voor bleekselderij. De medewerkers snijden de wortels eraf en leggen de bleekselderij op de band. De bleekselderij wordt vervolgens met een afgeschermd draaiend mes op lengte gesneden en gaat daarna nog door een wastunnel - Foto: Fotopersburo Bert Jansen

Oogsten doet Jeroen Beaard met een oogstband, speciaal ontwikkeld voor bleekselderij. De medewerkers snijden de wortels eraf en leggen de bleekselderij op de band. De bleekselderij wordt vervolgens met een afgeschermd draaiend mes op lengte gesneden en gaat daarna nog door een wastunnel – Foto: Fotopersburo Bert Jansen

Lang op het veld

Qua gewicht is het even wat minder. “Het gewenste gewicht van 600 tot 650 gram halen we maar net. Dat komt omdat we in de bleekselderij nu pas te maken hebben met de overgang van de plantingen onder doek en de onbedekte plantingen. Bleekselderij staat nu eenmaal langer op het veld dan menig ander gewas voordat het oogstrijp is. Ik denk er wel over om volgend jaar het doek wat langer te laten liggen om die overgang beter te laten verlopen.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Jeroen Beaard

groen- en bleekselderijteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin