Doorgaan naar artikel

‘Ik zie geen beter alternatief voor wittekool’

Zelfs kwijtraken als veevoer voor de koeien stuit op concurrentie: van peen en aardappelen, constateert Arno Engel als het gaat om sluitkool. “We hebben nog een paar duizend ton zitten, maar voor 4 cent per kilo hoef ik niet hard te gaan lopen.”

“We kunnen ze ook gemakkelijk tot in augustus bewaren en wie weet verandert de markt in juni of juli ineens als de snijderijen wittekool willen hebben. Zoiets moet wel een keer gebeuren, anders kun je je afvragen of je nog wel lang moet bewaren.”

Al 3 slechte jaren

In week 16 is de handel niet veel anders dan in de maanden ervoor. “Gisteren ging het om een volle vrachtwagen met 20 pallets, vandaag net 2 pallets. Ook in de kleine maten zit geen handel. Ik hoor dat er veel kool wordt gekocht in Polen door handelaren in Frankrijk en Tsjechië.”

Eigenlijk is het al 3 jaar slecht met wittekool. “3 jaar geleden was er in juni/juli een opleving. Daar hebben toen sommige telers van kunnen profiteren, maar er waren er ook veel die geen kool meer hadden. Als je de laatste 3 jaar alleen maar wittekool, en bijvoorbeeld geen rode kool, hebt gehad dan is de rek er op een gegeven moment wel uit.”

Hoopvolle ontwikkelingen areaal

“Ik hoor dan ook dat er dit jaar zo’n 15% minder geplant gaat worden, dat zou dan zo’n 100 hectare minder zijn. Er zijn ook grote bedrijven die minder kool gaan zetten. Van de zaadfirma hoor ik dat ze ook in het buitenland minder zaad verkopen. Dat soort ontwikkelingen stemmen hoopvol, maar aan de andere kant is de kans groot dat de oude kool de nieuwe zeker in het begin in de weg gaat zitten. Niemand weet hoe dat precies gaat uitpakken”, zegt Engel.

“Wij gaan in ieder geval door, want een beter alternatief zie ik niet. Kijk naar peen, dat loopt nu wel wat, maar als je dan ziet hoeveel kilo’s er uit een kist komen, dan is het nog maar magertjes. Maar hoe dan ook, er zal wel iets moeten veranderen wil je aan wittekool iets kunnen verdienen.”

Eerste planting

In de hoop op een beter seizoen plantte Engel op 21 april zijn eerste kool van dit seizoen. “Meestal planten wij rond half april de eerste, maar er zijn ook collega’s die 2 weken geleden al hebben geplant.”

De kalibemesting werd tijdens de vorst half maart al uitgevoerd, de stikstofbemesting volgt kort voor het planten. “Bij de vroege plantingen strooien we 250 kilo stikstof per hectare in de vorm van KAS; bij de latere gebruiken we een mix met langzaam en snel vrijkomende stikstofmeststoffen.” Aan de hand van een grondmonster wordt zo nodig magnesium bemest.

Vochtige grond

De grondbewerking gebeurt net voor het planten met een kopeg en verkruimelrol. Tegelijkertijd wordt met een spuitboompje voorop de trekker het onkruid chemisch aangepakt. “Meestal zijn de kluitjes wel vochtig en ook de net bewerkte grond. Ze hebben niet veel nodig om aan de groei te gaan, als ze maar diep genoeg in de grond staan. Ze voorspellen voor het weekend ook wat regen, een buitje is voor ons al genoeg”, aldus Engel op 19 april.

Tot week 21 plant Engel wekelijks. Vanaf week 17 gaat de bewaarkool de grond in. De vroegste rassen zijn Cyclone en Perfecta, voor de bewaarteelt is het Kilazol. Rode kool is van het ras Integro.

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Arno Engel

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin