Doorgaan naar artikel

‘Ik kan nog een balletje maken van die grond’

Image premium

De peen staat er in Zuid-Beijerland bij Pieter Hugo Visser van het bedrijf Biostee prima bij. “Het loof van het gewas oogt fris en groen en het laatste onkruid halen we er nu handmatig uit.”

Het onkruid pakte de biologische teler aan door te schoffelen en in een volgende bewerking de rug weer aan te aarden met een aanaardploeg. Bij dat laatste kiest hij voor een aanaardfrees als de grond wat harder is. Ploegelementen zorgen er dan voor dat de grond weer mooi tegen de rug komt te liggen.

Zelfrijdende ligbedden

Het onkruid dat er nu nog staat, pakt Visser aan met zijn personeel op ligbedden. “Dat is een zelfrijdende machine op zonnepanelen. Voorheen hadden we er eentje die achter de trekker hing. Het voordeel van deze machine is dat je geen trekker en geen chauffeur nodig hebt. Dat scheelt in de kosten en het is milieuvriendelijker.”

Mooi gewas

Visser bemeste zijn peen nog met 2.000 kilo Vinassekali per hectare om het loof zo gezond mogelijk te houden. De druk van bladluizen en wortelvlieg valt in Zuid-Beijerland tot op heden heel erg mee. “Bij een collegateler staan vangplaten en die worden door de Groene Vlieg beoordeeld. Gelukkig valt de druk tot nu toe mee, want als biologische teler kunnen we tegen wortelvlieg niets uitrichten, als alleen de vallen plaatsen om ze weg te vangen.” Ook de kwaliteit van het loof is tot op heden goed en ook daartegen kan de biologische teler verder geen actie ondernemen. “Maar het ziet er goed uit en voorlopig vallen er geen rare dingen te verwachten. Het gewas groeit mooi door.”

Voldoende vocht

Visser bleef gespaard van extremen buien. “Hier is afgelopen maandag zo’n 15 millimeter gevallen. Die hoeveelheid was eerder te weinig dan te veel. Maar onze grond is opdrachtig en bevat nog voldoende vocht. Ik kan nog een balletje maken van die grond.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin