Doorgaan naar artikel

Demo Robovator tegen onkruid in de rij

Image

Bladgewassentelers uit Limburg en Noord-Brabant konden onlangs de Robovato-schoffelmachine voor onkruid in de rij aan het werk zien.

Het apparaat- een vijfrijer- draait bij de broers Lucassen in Horst. Dat brengt het aantal Robovators dat in Nederland draait op zeven stuks, aldus Marten Hulzebos van importeur Nanne Kooiman (zes in bladgewassen, één in knolselderij).

De machine –enkele dagen eerder in bedrijf gesteld- draaide zijn rondjes met een gangetje van 2,7 kilometer per uur. “Een mooie snelheid met een mooi schoffelresultaat”, werd vastgesteld.

De planten worden gescand met een camera per rij die infrarood kan waarnemen. Vervolgens meet de computer de diameter van de waargenomen planten en bepaalt het middelpunt van iedere plant. Die informatie bepaalt waar en ‘hoe nauw’ de in de rij bewegende schoffelelementen hun werk doen. Die en diverse andere instellingen kunnen vanuit de trekkercabine ingeregeld worden, of op afstand met een dashboard op een tablet, die via wifi in verbinding staat met de computer van de schoffelmachine.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin