Iets te veel zaken houden teler glasgroente bezig

19-02-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Peter Visser
Foto: Peter Visser

Onzekerheid over areaalgroei, corona, ziektedruk en brexit drukken het vertrouwen van telers glasgroente.

Dat blijkt uit de vertrouwenspeiling van de Rabo Tuinbouwbarometer. Die zakt naar 6,7 in het eerste kwartaal van dit jaar (voor de hele tuinbouw). In 2020 lag die waarde op 7,0 en in 2019 op 6,5.

De Rabobank schrijft dat enkele moeilijkheden zijn opgetreden in de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk, met name in douaneafwikkelingen. Een soepele uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is in het belang van Nederlandse telers. Over het algemeen stelt de bank dat de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk redelijk loopt.

Geen ongewone uitbreiding areaal

Bekend is dat het areaal bij komkommer circa 25 hectare groeit en paprika 50 hectare. Dat is geen ongewone uitbreiding. De uitbreiding van paprika is bovendien gekoppeld aan extra export via een Nederlandse exportbedrijf en komt zo niet op de dagmarkt.

De afzetmarkt houdt in 2021 hinder van de coronamaatregelen. In veel landen zijn maatregelen nog in stand. Later dit jaar, als horeca waarschijnlijk weer open gaat, zal de supermarktafzet mogelijk weer ontspannen. Hoe die verwachte normalisering de afzetmarkt beïnvloedt, is onzeker.

Daarnaast zorgt ook de beschikbaarheid van arbeidskrachten en virusdruk voor blijvende zorgen bij ondernemers, schrijft de bank.

Leveringszekerheid

Over de voorjaarsproductie aardbeien schrijft de Rabobank dat afzetorganisaties goede prijzen aanbieden om leveringszekerheid te verkrijgen. Ook daar is het zoeken naar zekerheid, terwijl The Greenery-telers juist vorige week een ruk naar de dagmarkt maakten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer