Doorgaan naar artikel

HOT-bestuurder Sonneveld open over afscheid paprikabedrijf

Paprikateler en Coalitie HOT-bestuurder Aad Sonneveld (62) wil aan het einde van het jaar beslissen over het uittreden uit zijn bedrijf.

Het Wilgenbos in het Zuid-Hollandse Bleiswijk is 7 hectare groot; Sonneveld runt dat samen met zijn compagnon Arno Bross. Beiden staan voor de keuze verkoop of opvolgers zoeken. De voorzitter van Van Nature gelooft dat 7 hectare voldoende is om in de toekomst rendabel te blijven. Het proces dat hij doormaakt na het besluit van zijn afscheid deelt hij in blogs op het Coalitie HOT-platform Onderneming2026.nl.

Het Wilgenbos staat nu niet te koop. En beide ondernemers bouwen zeker niet af. Sonneveld: “We hebben bijvoorbeeld onlangs nog geïnvesteerd in een nieuwe wkk. We blijven dus bouwen aan de toekomst van dit bedrijf.”

Opvolgers

Sonneveld: “In de winter van 2017-2018 maken we de keuze: verkopen we het bedrijf, of zoeken we opvolgers? Daarop bereiden we ons nu voor en oriënteren we ons breed; zo spreken we met onder meer onze accountant en adviseur.”

Ze spraken ook met enkele jongeren. “Door de crisis was er lang geen animo bij de jeugd om een bedrijf over te nemen, maar nu neemt dat enthousiasme weer toe. Wat wel een probleem is: jongeren hebben meestal niet het vermogen een bedrijf over te nemen en de banken mogen niet meer alles financieren. Wat je dan kunt bedenken is dat een opvolger via de exploitatie vermogen opbouwt”, aldus Sonneveld in de blog.

Mammoetbedrijven

Volgens Sonneveld blijft er in de toekomst in de groenteteelt niet alleen ruimte is voor mammoetbedrijven van 50 hectare en meer, maar ook voor groentebedrijven van tussen de 5 en 20 hectare. Dat heeft voor een groot deel te maken met de kosten. “Ondernemingen van tussen de 5 en 20 hectare kun je leiden met een of twee leidinggevenden en zonder middenkader. Zo’n middenkader kost geld. En dat is een van mijn adviezen aan andere ondernemers: blijf op je kostprijs letten!”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin