Groenten & Fruit Actueel
||

Hogere boetes illegale of onderbetaalde arbeid

Minister van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Met de hogere boetes wil ik een duidelijk signaal afgeven: we tolereren niet langer de uitbuiting van arbeidskrachten."
Foto: Canva

Foto: Canva

Het kabinet verhoogt de boetes voor bedrijven die arbeidswetten overtreden. Door indexatie gaan die met bijna 20% omhoog.

Terwijl alles duurder wordt staan de boetebedragen van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) of de Wet minimumloon (Wml) al jaren op hetzelfde niveau. De standaard boete voor overtreden van de Wav bijvoorbeeld bedraagt € 6000 per illegaal tewerkgestelde werknemer. Dat boetebedrag zal vanaf nu jaarlijks geïndexeerd worden voor inflatie. De eerste keer dat dat gebeurt zal met terugwerkende kracht over een aantal jaren geïndexeerd worden. Dat zal neerkomen op een verhoging met ongeveer 18%.

Boete hoger dan de winst van de overtreding

Minister van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Met de hogere boetes wil ik een duidelijk signaal afgeven: we tolereren niet langer de uitbuiting van arbeidskrachten. Bedrijven​ die zich hier schuldig aan maken zullen zwaarder worden gestraft. Werkgevers mogen de wet niet bewust overtreden, omdat het naleven van de regels meer kost dan de winst die ze maken door lage lonen. Dat voorkomen we nu met deze maatregel.”

Ook fout uitzend- en detacheringswerk hoger beboet

De hogere boetes gaan behalve voor de WaV en de Wml ook gelden voor het overtreden van uitzendwet Waadi en voor overtredingen van de wet die gaat over de arbeidsvoorwaarden voor gedetacheerde werknemers in de EU (WagwEU). Onlangs werd ook al bekend dat de regels voor het in dienst mogen nemen van gedetacheerde werknemers van buiten de EU via een EU-land verscherpt worden. Die zogeheten derdelanders moeten al minimaal drie maanden in dat andere EU-land werken in de sector waar ze ook in Nederland aan het werk gaan. Per jaar komen tienduizenden van deze doorgedetacheerde derdelanders naar Nederland, voor soms goed betaalde functies, maar ook voor laagbetaald werk.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers