Doorgaan naar artikel

‘Hoe autonoom is autonoom?’

Autonoom Telen! Er wordt de laatste tijd veel over gesproken en je leest er vaak over.

Hoe debet zijn we daar zelf niet aan? Autonoom Telen is gestimuleerd en versneld door de challenge van WUR/Tencent, vorig najaar in het autonoom komkommers telen. Er zijn zeer uiteenlopende reacties: van diepgaand geloof in de mogelijkheden tot overtuigd ongeloof daarin. Dat laatste is best begrijpelijk en er blijft altijd een (meer bescheiden?) rol voor mensen, zeker als het om planten gaat.

Verdere ontwikkeling

Nu, zo’n 6 maanden na de afsluiting van die challenge zijn we volop bezig met de doorontwikkeling en we doen dat natuurlijk niet alleen, maar met en bij telers in pilots. We kunnen iets dergelijks tenslotte niet volledig zelfstandig ontwikkelen en toepasbaar maken. Het is daarom mooi dat telers bereid zijn mee te werken aan de verdere ontwikkeling hiervan en gelukkig niet alleen bedrijven in het buitenland, maar juist ook in Nederland.

Intensieve samenwerking

Ondertussen zijn er de vragen met wie we zullen samenwerken, strategische allianties aangaan en hoe we snelheid kunnen maken. Exclusiviteit past hierin niet, want als het succesvol blijkt, moet brede toepassing mogelijk zijn. Naast de samenwerking met telers is dus ook intensieve samenwerking met partners aan de ontwikkelings- en implementatiekant noodzakelijk. Een enerverende tijd, die bij ons voor veel dynamiek zorgt en ouder wordende managers goed bij de lessen van vandaag houdt.

Smaakvolle snacktomaten

Door WUR/Tencent is de volgende challenge aangekondigd, nu voor een teelt van smaakvolle snacktomaten. De vraag dient zich aan: doen we deze keer weer mee, en zo ja, met wie? We kunnen het tenslotte niet alleen en misschien ditmaal met telers in ons team.

De vraag komt boven: hoe autonoom is Autonoom Telen eigenlijk?

Share this

Afbeelding
Aad van den Berg

Manager Kennisontwikkeling Glastuinbouw & Manager Team Delphy Digital

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin