Hightech weefselkweeklaboratorium in zeecontainers

22-03-2021 | Laatste update op 19-08 | |
Foto: ViVi
Foto: ViVi

Onderstammenkweker Fairplant en weefselkweekspecialist ViVi zijn een strategische samenwerking aangegaan om een weefselkweeklaboratorium voor blauwe bessen te ontwikkelen in zeecontainers.

Drie 40ft containers van 12 meter lengte met daarin een innovatief laboratorium gaan als plug-and-play systeem geplaatst worden bij Fairplant in Emmeloord. Deze tissue culture (weefselkweek)-omgeving maakt het mogelijk gezonde planten te telen in een minder grond gebonden teeltwijze. In oktober 2021 moet het vermeerderingslaboratorium bij Fairplant volledig operationeel zijn.

Compleet laboratorium

De 40ft containers bevatten alle ruimtes die nodig zijn voor een weefselkweeklaboratorium, zoals ruimtes voor het uitsnijden van planten, het bereiden van media en het gecontroleerd meerlagig kweken van de plantjes in de ViTrays. Fairplant gaat meer dan een miljoen micro-vermeerderde blauwe bessenplanten per jaar produceren. Behalve voor blauwe bessen gaat Fairplant het lab ook gebruiken voor de teelt van frambozen, fruitbomen en diverse andere kleinfruitplanten.

Plug-and-play

Het lab van ViVi – onderdeel van Visser Horti Systems – heeft alle voordelen van een normaal weefselkweeklaboratorium, maar vormt in combinatie met drie 40ft scheepscontainers een plug-and-playsysteem. Voor de installatie zijn alleen een vlakke ondergrond, elektriciteit en een afvoeraansluiting nodig. Een dergelijk lab kan binnen enkele weken operationeel zijn.

Goedkoper alternatief

Met het concept wil ViVi een laagdrempelige toegang bieden tot weefselkweekproductie voor bedrijven die nieuw zijn in dit segment. Het belangrijkste voordeel van het containerlab is de kostenefficiëntie in vergelijking met reguliere vermeerderingslaboratoria, waarbij de hoge kwaliteitsstandaard die TC-productie vereist wel behouden blijft.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer