Doorgaan naar artikel

Harvest House neemt aandeel in automatiseerder kasteelt

Agro Care is een van de eerste gebruikers van kunstmatige intelligentie van Source.ag. - Foto: Joep van der Pal

Agro Care is een van de eerste gebruikers van kunstmatige intelligentie van Source.ag. - Foto: Joep van der Pal

Harvest House neemt een minderheidsaandeel in Source.ag, een teeltautomatiseerder. Telers gaan het systeem verder helpen ontwikkelen.

Dat is het gevolg van de samenwerking die coöperatie Harvest House sloot met de Nederlandse start-up Source.ag. Dat bedrijf ontwikkelt software waarbij met kunstmatige intelligentie teelt kan worden geautomatiseerd. Dat is nog geen autonoom telen overigens.

In maart kreeg Source.ag financiering van het Amerikaanse Acre Venture Partners, met participatie van andere investeerders en Nederlandse telers. Agro Care en Rainbow Growers gebruiken de software al.

Optimale teeltstrategie

Doel van het gebruik van AI (kunstmatige intelligentie) is de teelt efficiënter maken. Of daarmee energiebesparingen te realiseren zijn, is niet zeker. Het verminderen van de footprint van de teelt wordt wel als doel gezien van de inzet van algoritmes. Met behulp van kunstmatige intelligentie simuleren algoritmen de ontwikkelingen in het gewas en berekenen wat de optimale teeltstrategie is, plus de uitvoering. De eerste ontwikkelingen worden al in de kas getest en toegepast.

Source.ag is een nieuwe speler. Toch valt de keuze op dit bedrijf. Harvest House laat weten dat het voor zichzelf een rol ziet in de verdere ontwikkeling van dit algoritme, door gebruikerservaring te leveren. Daarvoor heeft Harvest House een minderheidsaandeel genomen in het technologiebedrijf.

Aanvoerprognose

Dat de telers van Harvest House kunnen beschikken over dezelfde software heeft nog een extra voordeel. Voor Harvest House wordt de aanvoerprognose beter als telers hetzelfde systeem gebruiken. Een goede oogstprognose is cruciaal in de afzetstrategie van de afzetorganisatie.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin