Doorgaan naar artikel

Handelsdeal met Marokko beklonken

Image

Het Europees Parlement heeft afgelopen week ingestemd met het aangepaste handelsakkoord met Marokko. Daarin is bepaald dat de beperking op importvolumes voor verse groenten geleidelijk worden afgebouwd.

Verzet van Nederlandse bodem is er nauwelijks geweest. Volgens Ad Klaassen, van de Dutch Produce Association (DPA, heeft dat te maken met het feit dat Marokko nauwelijks nog in beeld is als directe concurrent voor de Nederlandse producenten. Voor Spanje des te meer, omdat die seizoenen elkaar overlappen. Marokko kent dan ook een beperking op de invoer van verse tomaten van oktober tot mei.

Het handelsakkoord ligt al sinds januari 2010 ter beoordeling op de planken, maar werd tegengehouden door sterk verzet vanuit Zuid-Europa. Met name Spanje heeft tot het laatst toe geprobeerd het handelsakkoord te blokkeren, maar wist in het Europees Parlement onvoldoende steun te verzamelen. ‘Slechts’ 225 parlementariërs stemden tegen, 369 vóór. Daarmee is de weg voor de meeste agrarische producten naar Europa open.

Tariefquota
Voor sterk concurrentiegevoelige producten, zoals tomaat, komkommer en aardbeien, gelden nog wel tariefquota en volumequota. Laatstgenoemde zal in de komende jaren wel verder worden afgebouwd. Daarmee kan Marokko geleidelijk zijn positie in Europa uitbreiden. Op zijn beurt heeft Europa, in ruil voor soepelere handelsvoorwaarden, ook meer bewegingsvrijheid op de Noord-Afrikaanse markt verkregen.

Eurocommisaris, Dacian Ciolos, sprak zich verheugd uit over de positieve uitkomst van de stemming. “Het is het resultaat van een diepgaand parlementair debat, en de Commissie zal zeer zorgvuldig kennis van de begeleidende resolutie van het Parlement te nemen als we ons voorbereiden voor de nodige follow-up stappen.”

Hij noemde de overeenkomst ook in politiek opzicht belangrijk. “Het is een evenwichtig akkoord dat nieuwe mogelijkheden voor onze producenten biedt in Europa. Het effent de weg voor een versterking van onze betrekkingen met Marokko.”

Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur: Brammert Waagmeester

Delen

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin