Doorgaan naar artikel

HAK mogelijk in Russische handen

HAK koopt industriegroente en industriefruit van Nederlandse telers. - Foto: ANP SEM VAN DER WAL

HAK koopt industriegroente en industriefruit van Nederlandse telers. - Foto: ANP SEM VAN DER WAL

Groentefabrikant HAK krijgt naar alle verwachting een Russische eigenaar. De huidige eigenaar, investeerder NPM Capital, wil zijn belang overdoen aan KDV Group. De partijen tekenden daarvoor een voorlopige koopovereenkomst.

KDV is een groot Russisch voedingsbedrijf dat snacks produceert, maar ook sappen en zaden. Er is dus geen bestaande productstroom blikgroenten van KDV.

Snellere groei

Onder de vleugels van KDV moet HAK sneller groeien in Europa. Ook gaat HAK nog meer inzetten op plantaardige voeding.

De groentefabrikant blijft onder de nieuwe eigenaar zelfstandig opereren, zegt HAK-topman Timo Hogenboom. In samenwerking met de nieuwe eigenaar wil HAK meer mensen verleiden om groenten en peulvruchten te eten. Financiële details over de overname werden niet bekendgemaakt.

Strategie ‘Neerlands Glorie’ ten einde

NPM had eerder al bekendgemaakt een koper te zoeken voor HAK. De groenteverwerker werd in 2005 door NPM overgenomen van Heinz en zou in een nieuw opgerichte holding ‘Neerlands Glorie’ de vlaggendrager worden van Nederlandse merken als Jonker Fris. Die strategie is daarmee verlaten.

Oost-Europese markten

De overname is nog onder voorbehoud van de uitkomst van het adviestraject met de gemeenschappelijke ondernemingsraad van HAK.

KDV is een internationale producent van voeding en actief in de hele voedselketen. Van teelt, grondstoffenverwerking en productie tot en met de verkoop en distributie van honderden merken. Die zijn verkrijgbaar bij meer dan 250.000 verkooppunten in voornamelijk Oost-Europa, Rusland en China.

Beheer
WP Admin