Doorgaan naar artikel

‘Haas en rode bessen op het menu’

Rode bessen doen het altijd goed tijdens de kerst- en oudejaarsdis. Ook deze tweede ‘lockdown-kerst’ vormde hierop geen uitzondering.

Naast kleinfruitteler is Gerard Vos uit Driel jager. Als Groente&Fruit hem belt, is hij net aan het jagen. Na de jachtpartij is zijn boomgaard een paar hazen minder rijk. Zoals bij meer jagersgezinnen stond er haas op het kerstmenu.

Vanaf begin december is Vos druk met het sorteren van zijn rode bessen uit de bewaring. Hij was met de natte zomer wel wat bang voor meer schimmels. De uitval door bewaarrot valt echter flink mee. Met goed gevulde trossen en 90% klasse 1 is het een mooie partij rode bessen. Traditioneel is de periode voor de kerstdagen een piek voor de rode bessen. Gelukkig heeft de sluiting van de horeca in Nederland geen groot negatief effect op de afzet. Frankrijk neemt nu veel rode bessen af, met prijzen van € 6 tot € 7 per kilo. “Dat is redelijk goed. Je hebt ook wel minimaal € 5 nodig”, stelt Vos als referentie.

Volop perenbomen snoeien

“Buiten zijn we al flink bezig met de snoei van rode bessen en peren. De peren zijn onderin al een heel eind klaar.” Er zijn na een niet te zware oogst volop bloemknoppen, dus het snoeit vrij gemakkelijk. De teler hoort en ziet wel dat het bij anderen soms wat tegenvalt met de bloemknoppen in de peren. In de natte zomer zijn de bomen harder gegroeid. Bovendien heeft een wat lichtarme zomer nu eenmaal nadelige gevolgen voor de bloemknopvorming.

De snoei is weinig anders dan voorafgaande jaren met regelmatig eenjarige scheuten sparen om onder de bloemknoppen te laten lopen. Dat is echt iets van de laatste jaren. “Als ik vroeger zo op de fruitteeltschool had gesnoeid, had ik een onvoldoende gehad”, stelt Vos.

Frambozen klaar voor volgend seizoen

Inmiddels zijn bij de frambozen de longcanes vanonder de tunnel buiten deels naar de kas en deels naar de koelcel gedaan. Deze longcanes zijn vroeg in het seizoen als stekje onder een tunnel gezet en hebben in de toppen in het najaar een eerste oogst gegeven. Ze zijn nu teruggeknipt tot 1,5 à 2 meter. Een deel ervan komt in de kas die vanaf half februari opgestookt wordt. Dit deel zal dus vroeg in het voorjaar produceren. Een deel van de planten gaat in de koelcel en wordt half mei buiten geplant om rond augustus te produceren. Vaak is dat net een periode waarin de aanvoer wat minder is.

Oude bessen eruit en frambozen terug

Wat betreft rooien en planten is het dit planseizoen rustig. In de kas gaan oude rode bessen eruit. Daarvoor in de plaats komen straks frambozen. Rode bessen terugplanten kan niet. Daarvoor is bodemschimmel fusarium een te groot probleem. De productie aan rode bessen in de kas loopt in elk geval niet terug, omdat Vos jonge aanplant rode bes in een huurkas heeft.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Afbeelding
Gerard Vos

kleinfruitteler in Driel (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin