Doorgaan naar artikel

Groentenprijzen naar recordniveau

De energie- en grondstoffencrisis bracht recordprijzen in de winkels voor groenten.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS over de inflatie in april. Voor groenten lagen prijzen circa 13% boven het niveau van een jaar geleden. Dat is formeel het hoogste niveau in de recente geschiedenis van CBS-peilingen.

Eén kanttekening past daar wel bij: als de btw-verhoging uit 2019 niet wordt meegerekend, was februari 2017 net iets duurder. Toen waren wintergroente schaars door bar winterweer in Zuid-Europa. Voor consumenten telt die nuancering niet. Zij betaalden extreem hoge prijzen voor met name glasgroente.

Prijzen normaliseren

Deze maand mei lijken de groentenprijzen naar beneden te worden bijgesteld. Dat gaat in Nederlandse winkels langzaam als we de komkommerprijzen bekijken. De grote winkelketens vragen nog steeds € 0,89 tot € 0,95 voor komkommers. Voor paprika dalen de winkelprijzen al wel duidelijker richting het niveau van vorig jaar, blijkt uit cijfers van Supermarktscanner.nl. Afgelopen week ging gemiddeld € 0,05 af van de paprikaprijs in de winkels, de helft van het verschil met het prijspeil vorig jaar.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin