‘Groente- en fruittelers zijn een goed voornemen’

14-01 | Laatste update op 08-07 | |
Vullings
Jan Vullings hoofdredacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

U had misschien een goed voornemen – of niet. Maar ik constateer: u, de groente- en de fruitteler, bént een goed voornemen.

Als we moeten afgaan op de reclameblokken op tv en radio althans. Die appelleren massaal aan hoe wij allemaal gezónder 2022 in zouden moeten. Met in bijna elk spotje een bij- of hoofdrol voor groenten en fruit.

Dat zijn dan nooit spotjes die bij de tuinbouw zelf vandaan komen – een doodenkele uitzondering daargelaten, zoals het ‘Yes you Kanzi’-spotje dat ik laatst op de radio hoorde. Wel zijn de afzenders bijvoorbeeld het Voedingscentrum, bedrijfjes die lifestylecoaching aanbieden en natuurlijk supermarkten en de voedselindustrie.

Maar vooral werden we bestookt door zorgverzekeraars. Voor de jaarwisseling én erna bombardeerden ze ons stuk voor stuk met hun commerciële boodschappen, vermomd als edelmoedige aansporingen om lekker te gaan hollen, ook eens op een yogakussentje te gaan zitten én meer groenten en fruit te eten.

Reclame voor gezond eten moet lollig

Nou mooi, kunt u dan denken. Gratis reclame. Maar er is ook iets raars aan de hand met die aanmoedigingen om gezonder te gaan leven: het moet lollig. Zoals die dikkige middelbare man met rossige baard, die koddig sport, bij een yogaoefening op één been uiteraard omvalt, met broccoli een gifgroene groenteshake maakt waar zijn gezicht grappig van scheeftrekt en die lachend als een boer met kiespijn zich in een tobbe met ijsblokjes laat zakken.

De boodschap van deze zorgverzekeraar: ‘ook kleine stapjes tellen’. Oftewel: niet overdrijven met die broccoli, zeg! Groenten als goed voornemen, ja, maar het moet wel leuk blijven.

Btw en kabinet Rutte IV

Het deze week eindelijk op het bordes aangetreden kabinet-Rutte IV heeft ook een goed voornemen: ‘bezien hoe we op termijn de btw op groenten en fruit naar 0% kunnen verlagen’. En er is weer een ChristenUnie-staatssecretaris met ‘Preventie’ in zijn portefeuille. Ondergeschikt aan twéé heuse ministers die gaan over de zorg voor die meerderheid van Nederlanders, die zich ziek hebben gerookt, gedronken en gegeten.

Nog een gezond 2022.

Meer over


Beheer