Doorgaan naar artikel

Grillige preimarkt door nattigheid op het veld

Het schonen van prei gaat wat moeizamer, maar de kilo’s zijn er wel. - Foto: Bert Jansen

Het schonen van prei gaat wat moeizamer, maar de kilo’s zijn er wel. - Foto: Bert Jansen

Een lastige periode in de afzet van prei met prijsschommelingen lijkt achter de rug. Wat de blijvende waterschade is aan gewas op het veld blijft nog onzeker.

De preimarkt in Nederland werd afgelopen weken duidelijk gedomineerd door de zuiderburen. Wateroverlast in België leidt tot serieuze zorgen over het gewas. In de prei is een grotere ziektedruk en na langere tijd in de natte grond kan het wortelgestel ook afsterven, klonk het al aan de verwerkerskant in België. Daar lag de verwerkingscapaciteit op halve kracht. Bij de prei voor de versmarkt zal het met kwaliteitsrisico’s niet veel anders zijn.

Acute schaarste is voorbij

Dat de wateroverlast voorbij is, lijkt voorbarig. Nog niet helemaal duidelijk is bijvoorbeeld welke schade is ontstaan en op welke percelen dat zit. De acute schaarste, die verwacht werd vorige week, is wel voorbij. Er komt weer genoeg van het veld of uit de koelcel. Wel gaat het schonen moeizamer en wordt een extra blad verwijderd, maar de kilo’s zijn er wel, stellen marktpartijen.

Zo kan het gebeuren dat de veilingprijzen in Venlo nu rond de € 0,40 per kilo liggen, al wordt daar met grotere verschillen tussen preipartijen gewerkt. De veiling is namelijk per teler. Vorige week werden prijzen betaald tot wel het dubbele niveau. Bij REO in België gingen prijzen vorige week over de euro per kilo.

Gunstige vraag naar prei

In Nederland zijn aanvoerproblemen nooit echt nijpend geweest. Er lijkt genoeg vooraf geoogst voor voorraad. Supermarkten legden wel meer vast in die krappe weken. Dat bracht in combinatie met acties in Duitsland tot een gunstige vraag. Ook speelt mee dat in Scandinavië zulke koude temperaturen gemeten zijn dat er goede vraag is uit deze gebieden naar Nederlandse prei.

Op internationale groothandelsmarkten zijn de prijsschommelingen voor Nederlandse prei veel minder zichtbaar. In Duitsland werd voor Nederlandse prei vorige week een handelsprijs van € 1,24 betaald. Dat is maar € 0,18 hoger dan twee weken daarvoor en licht hoger dan het peil in 2022. Ook in Frankrijk is weinig zichtbaar aan prijsstijgingen bij Nederlandse prei. Dat duidt op een beperkte binding met de daghandel in Nederland.

Bekijk meer preiprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin