Doorgaan naar artikel

Greenyard roept voorraad diepvriesgroente terug

Greenyard roept een voorraad diepvriesgroenten van de afgelopen 2 productiejaren in Hongarije terug.

De groenten kunnen besmet zijn met listeria in de Hongaarse fabriek in Baja. Naast de terugroepactie moet Greenyard haar klanten alternatieve producten leveren. Greenyard heeft in haar thuisland België een veel grotere productie diepvriesgroenten (Long Fresh) dan in Hongarije, waar de omzet diepvriesgroente circa € 24 miljoen beslaat.

Specifiek type listeria

Om de oorzaak aan te pakken, heeft Greenyard momenteel de productie in de fabriek in Baja stopgezet en voert nu een diepgaand onderzoek van de productielijnen uit. Het gaat om een specifiek type van listeria. Dat kan gezondheidsrisico’s opleveren als de diepvriesgroenten niet op de juiste manier worden opgewarmd. Het gaat onder meer om diepgevroren maïs, erwten, bonen, spinazie en zurkel.

Erwtenoogst. Deze erwten gaan naar Greenyard in het Belgische Bree. - Foto: Twan Wiermans

Erwtenoogst. Deze erwten gaan naar Greenyard in het Belgische Bree. – Foto: Twan Wiermans

Stevige financiële consequenties voor Greenyard

Voor Greenyard zal de terugroepactie stevige financiële consequenties hebben, zo is de verwachting. Hoe groot de financiële schade is, kan Greenyard op dit moment niet becijferen. Het bedrijf besloot tot een snelle bekendmaking van de maatregelen. De vondst is door de Hongaarse voedselautoriteit nog niet gemeld in het Europese meldings- en waarschuwingsysteem RASFF.

Beurskoers herstelt

De beurskoers daalde na de bekendmaking naar onder de € 12, maar herstelde weer naar € 12,20 later op de handelsdag. Een jaar geleden was de beurskoers nog € 20,90. Om de marges te verbeteren in de tussenhandel van groente en fruit heeft Greenyard dit voorjaar organisatorische maatregelen genomen in de directie en Raad van Commissarissen. De diepvriesdivisie van Greenyard meldde in mei prijsdruk door concurrentie op de afzetmarkt en hoge prijzen voor inkoop van groente.

Lees ook: Greenyard: groei Nederland en krimp buurlanden

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin