Goede oogsten van industriegroente

24-07-2013 | Laatste update op 17-08 | |
Goede oogsten van industriegroente

De verlate oogst van industriegroente verloopt veelal goed, de erwtenoogst zelfs bovengemiddeld. Wel zijn er zorgen over het effect van het hete, droge weer.

Groenteverwerker Ardo spreekt van een erwtenoogst met goede kwaliteit en topopbrengsten. “We komen op bijna 9 ton per hectare, waar tussen de 7 en 7,5 ton normaal is”, schetst inkoper Perry Leemans. “Dankzij het rustige, donkere weer bij de bloei is elk peultje tot zijn recht gekomen.” Dat geldt ook voor de oogst van biologische erwten. “De eerste helft gaf een bovengemiddelde opbrengst van 7,5 tot 8 ton, waar 5 tot 6 ton normaal is.”Het seizoen begon voor alle gewassen zo’n twee weken later dan gebruikelijk door het koude voorjaar. De opbrengsten van spinazie zijn over het algemeen normaal, die van voorjaarsspinazie bovengemiddeld met dik 33 ton per hectare. “Vocht is belangrijk voor spinazie en we hebben perfect regen gehad. Door de vertraging en hogere opbrengst was het hard werken om het quotum weg te krijgen.”In de zomerspinazie verwacht Leemans nog wel problemen. “Door hitte gaat er wat kapot, dat kun je op tien vingers natellen. Deze warmte gaat sporen nalaten, waardoor we uiteindelijk waarschijnlijk iets onder gemiddeld uitkomen.”

Leemans maakt zich enige zorgen over de tweede helft van het seizoen. “Ik ben een beetje bang dat de gewassen lijden onder de droogte en hitte. Beregeningsmogelijkheden is bij ons een voorwaarde, maar telers kunnen niet overal tegelijk zijn en de zon brandt erg fel.”Laarakker Groenteverwerking is in de tweede helft van juni met de doperwtenoogst begonnen en de opbrengsten zijn bovengemiddeld, vertelt operationeel directeur Maurice Coolen. “Met gemiddeld tussen de 7,5 en 8,5 ton netto per hectare zitten we 1,5 ton boven normaal.”Door het warmte weer rijpen de erwten versneld af en moeten meer hectares per dag worden geoogst. “Dat leidt tot een capaciteitsprobleem in de fabrieken, want die worden natuurlijk niet groter. Soms huren we tijdelijke invriescapaciteit bij om het product niet verloren te laten gaan.” De kwaliteit van de erwten is goed, zegt Coolen.De waspeenoogst laat zich daarentegen omschrijven als normaal tot matig. “Door de extreme hitte groeit waspeen nu niet zo. Het gewas wordt beregend en dat houdt het loof groen, maar verder zijn de planten vooral aan het overleven. Vochtvoorziening kunnen we beïnvloeden, de temperatuur niet.”De oogst van spinazie zit erop voor Laarakker. “De opbrengst van voorjaarsspinazie was redelijk, maar wel wisselend. De opbrengsten varieerden van 15 tot 40 ton per hectare. Op sommige percelen was net op het verkeerde moment veel regen gevallen.”De sperziebonenoogst begint eind deze week, begin volgend week. De oogstperiode duurt tot midden oktober. “Ze staan er goed bij.”

Vos
Petra Vos redacteur vollegrondsgroenten


Beheer