Doorgaan naar artikel

Goed of kwaad kersen eten

Als kersentelers hebben we een aantal bloedstollende weken achter de rug. Werd het echt zo kwaad kersen eten met de hoge heren van LNV? Daarom togen we als telersvrouwen, in onze mooiste kersenjurk uiteraard, naar Den Haag. Daar werd lastminute een motie behandeld om het gebruik van Tracer en Exirel wél toe te staan in de kersenteelt.

We waren aanwezig namens alle kersenliefhebbers, telers en hun familiebedrijven die door het verbod genadeloos hard werden geraakt. Het is namelijk onmogelijk om zonder deze middelen de invasieve suzuki-vlieg onder controle te houden. Kom eerst met een alternatief, was onze oproep, want we houden graag de Hollandse kers op de taart. Gelukkig houden ook Kamerleden van kersen en werd de motie ruimschoots aangenomen.

De berichtgeving was in veel media weer ongekend polariserend

De berichtgeving was voorafgaand in veel media weer ongekend polariserend. Het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen lijkt standaard synoniem te staan voor wetsovertreding of vervuiling van het oppervlaktewater inclusief uitstervende bijen. Stop daarmee, wij zijn geen criminelen! Wij passen middelen juist zorgvuldig toe en enkel onder strenge voorwaarden.

Spreken over plantenmedicijnen

We telen ook met hart en ziel de beste en gezondste voedselproducten ter wereld. Elders is het echt niet beter, besef dat goed! En wij telers zijn juist enorm gebaat bij een gezonde bijenstand, schoon oppervlaktewater en biodiversiteit. Daarom moet menig mediakanaal wat mij betreft echt veel onafhankelijker en zorgvuldiger gaan verslaggeven, op basis van hoor en wederhoor, en zonder oordeel.

Ik pleit er ook voor om voortaan te spreken over plantenmedicijnen. Zoals wij mensen ook van de specialist medicijnen bij een kwaal of ziekte krijgen. Niemand wil beschadigd fruit, zeker niet met uitheemse larven erin. En zolang er geen alternatief is met natuurlijke vijanden of middelen, kiezen we voor een veilig bevonden oplossing die goed werkt.

Snel starten met kersenseizoen zonder gedoe

Hopelijk mogen we snel starten met ons kersenseizoen, zonder gedoe. Wij runnen vol passie een florerend en vooruitstrevend bedrijf, en zijn nog vol ambities en enthousiasme. Dát moet de overheid koesteren, in plaats van afstraffen. Gelukkig juicht mijn omgeving ons product wel enorm toe, dat geeft energie om door te gaan.

Weersrisico’s zoals nachtvorst, hagel en regen nemen we voor lief. Maar we zijn niet voorbereid op een zwalkende overheid die de praktijk in de steek laat. Hopelijk blijft het goed kersen eten in Den Haag.

Share this

Afbeelding
Janny Verschure-Trouw

Fruitteler in Raamsdonk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin