Glastuinbouw Nederland wil stevig gaan lobbyen om plannen van het kabinet aan te passen en de glastuinbouw buiten ETS2 en de bijmengverplichting groen gas te houden. Het is in overleg met het ministerie over ‘alternatieven’.
Het lobbytraject is gelijk in volle gang gekomen, zo laat Glastuinbouw Nederland weten. Op 25 april werd bekend dat het kabinet wil dat glastuinbouw wordt opgenomen in beleid voor Europese CO2-heffingen in ETS2 en in de bijmengverplichting groen gas. Bewindslieden en Tweede Kamerleden hebben daarna een uitgebreide reactie ontvangen, waarin Glastuinbouw Nederland de gevolgen beschrijft. De brancheorganisatie hoopt dat er voor de zomer nog een kameroverleg komt over de voorjaarsnota, waardoor ETS2 en de bijmengverplichting groen gas geagendeerd wordt.
Daarnaast is met alle bij Greenports Nederland aangesloten partijen gesproken over de problematiek. “Greenports Nederland, de regionale greenports, provincies en gemeenten delen onze zorgen en gaan die onder de aandacht brengen van hun (politieke) netwerk”, stelt een woordvoerder.
Acties pas als gesprekken niets op leveren
Verder is deze week op ambtelijk niveau overleg gestart waarin Glastuinbouw Nederland met de betrokken ministeries over alternatieven hebben gesproken. “Over de inhoud daarvan kunnen we nog niets naar buiten brengen. Waarschijnlijk zijn vervolgoverleggen nodig in de komende weken”, zo stelt de woordvoerder.
Acties zijn nog niet voorbereid. “Afhankelijk van de uitkomst van deze gesprekken bereiden we verdere acties voor. Op Prinsjesdag moet blijken of dat succesvol is geweest.”
Gehoor gegeven aan glastuinbouw
Het minister van Klimaat en Groene Groei erkent dat overleg is geweest met de glastuinbouw. Het kabinet neemt de zorgen en wensen van de sector zeer serieus, stelt een woordvoerder van het ministerie. Tegelijk zijn stappen nodig om de klimaatdoelen te halen. Zo is de bijmengverplichting groen gas een belangrijke hoeksteen voor een robuust energiesysteem, maar is het ook bedoeld om het verdienvermogen van de landbouw te verhogen en stikstof en methaanreductie te behalen. Met het voorgestelde pakket wordt al gehoor gegeven aan de glastuinbouw door de vermindering en vertraging van de bijmengverplichting, stelt het ministerie. Ook met de financiële compensatie én door extra middelen te reserveren voor energievoorziening is tegemoet gekomen aan de glastuinbouw, stelt de woordvoerder verder.