Glastuinbouw Nederland: gasmarkt is geen vrije markt meer

27-12-2021 | Laatste update op 13-05 | |
WKK-gebouw met schoorsteen. - Foto: Harry Stijger - HS communicatie
WKK-gebouw met schoorsteen. - Foto: Harry Stijger - HS communicatie

Met een brandbrief over de energiecrisis wil Glastuinbouw Nederland aandacht op het hoogste niveau binnen het kabinet. De gasmarkt kan geen vrije markt meer worden genoemd, zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

Deze week nog die brandbrief sturen heeft niet veel zin nu Den Haag op reces is, stelt Bom-Lemstra. In de eerste week van januari kan het kabinet echter een brief verwachten. Dat is een van de vervolgacties nar het overleg dat de sector vorige week in Den Haag had op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De noodzaak van maatregelen werd vlak voor kerst elke dag dringender. De gasprijs steeg naar een absoluut record van € 1,62 voor levering in het eerstvolgende kwartaal. Ook de prijs voor levering in het tweede kwartaal steeg hard, naar € 1,19 per kuub. Volgens Bom-Lemstra is financiële compensatie gerechtvaardigd omdat deze prijzen niet meer door de vrije markt worden bepaald, maar wel door geopolitiek.

Prijs wat omlaag bezorgdheid niet

Doordat de handel tussen kerst en oud en nieuw rustiger is, zijn ook de paniekprijzen van vorige week wat getemperd. Maar de bezorgdheid over het uitblijven van kabinetsgaranties voor levering van gas als we te maken zouden krijgen met langdurig koud winterweer, is niet kleiner geworden.

Als door een vorstaanval de Nederlandse gasvoorraad leeg zou raken, kan het kabinet niet anders dan ingrijpen. “Ook aan minder populaire maatregelen moet worden gedacht”, zegt Bom-Lemstra. Ze doelt daarmee op het toch weer opendraaien van de Groningse gaskraan. Ook het vertraagd uitfaseren van kolencentrales kan soelaas bieden. Dat betekent immers dat er minder gas nodig is voor het opwekken van elektriciteit voor huishoudens.

Glastuinders koppelen aan media

Om de druk op de ketel te houden en Nederland een beter beeld te geven van de verstrekkende gevolgen van de hoge gasprijs en het dreigende gastekort, koppelt Glastuinbouw Nederland media aan glastuinbouwbedrijven. Zo kwam Elsbeth Prins van P.P. Orchideeën, samen met Adri Bom-Lemstra, aan het woord in De Telegraaf.

Lees ook: ACM: maximumtarief warmte 67% hoger

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer