Glastuinbouw klaar voor actieherfst tegen gascrisis

09-08 | |
Tuinders breken zich het hoofd over wat te doen komende herfst en winter. - foto: Vidiphoto
Tuinders breken zich het hoofd over wat te doen komende herfst en winter. - foto: Vidiphoto

De glastuinbouw kondigt acties aan voor dit najaar, voor meer urgentie rond de gascrisis.

De glastuinbouw ziet te weinig gebeuren om de economisch rampzalige gevolgen van de zich voltrekkende energiecrisis tegen te gaan. Het overige bedrijfsleven, noch het brede publiek, noch de politiek lijkt zich te beseffen wat veel glastuinders allang in de portemonnee voelen.

Publieksvriendelijke acties

Daarom kondigt de glastuinbouw publieksvriendelijke acties aan voor dit najaar. Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland rekent het belang van actie voor de Nederlandse economie voor. “We gebruiken in Nederland in een gemiddeld jaar 40 miljard kuub gas. Tot een jaar geleden betaalden we daar met elkaar € 8 miljard voor. Met de huidige gasprijs liggen die kosten echter tien keer zo hoog. Een verschil van 72 miljard, dat is een economische dreun die echt niet alleen de glastuinbouw raakt. Die raakt ons allemaal.”

‘Andere bedrijfstakken: sluit je aan’

Bom-Lemstra noemt het van groot belang dat andere bedrijfstakken zich aansluiten bij de signalen van de glastuinbouw richting overheid. Driekwart jaar geleden voorspelde Rabobank al dat 40% van de glastuinbouwbedrijven in financiële problemen komt als de situatie niet verbetert. “En die verbetering voorzie ik op korte termijn niet.”

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over

One thought on “Glastuinbouw klaar voor actieherfst tegen gascrisis

 1. De Europese idiotie heeft zelfs in IJsland vaste voet aan de grond gekregen.
  Daar mogen boeren die dieren houden op hun land dat niet meer doen als de helling van hun land (slope)
  van 30 graden en meer. Veel schapen lopen op hellingen en het betekent concreet dat mensen met 500-1000 schapen op hun perceel zomaar terug moeten naar een kwart van hun dieren. En de natuur wordt uitgebreid (lees: de natuur voor de elite en rijke chinezen die o.a. in het Noorden van IJsland heel veel land hebben gekocht, vaak zonder dat bekend is van wie exact).
  Bovendien mogen de schapen nu nog maar 9 weken buiten grazen.
  Tot nu toe gingen de lammeren de eerste helft van juni naar buiten en werden eind september verzameld (een volksgebeuren) voor de slacht of de verkoop aan het buitenland.
  Zegt het voort, het WEF heeft de lijnen wereldwijd uitgezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer