Doorgaan naar artikel

Gevolgen Moerdijkbrand nog onduidelijk

Waarschijnlijk wordt pas in de tweede helft van de volgende week duidelijk of de rook die is vrijgekomen bij de chemiebrand in Moerdijk, gevolgen heeft voor de gewassen in het ‘effectgebied’. De informatie moet komen van het RIVM, die in het gebied diverse monsters heeft genomen, waaronder van spruiten. Dat melden externe bronnen. Bij het RIVM, de voedsel- en Warenautoriteit en het centrale crisisnummer 0800-1351 is daarover nog geen uitsluitsel te krijgen.

De informatie is onder andere van belang voor de 15 tot 20 telers van spruiten in het noordoostelijk deel van de Hoekse Waard en het westelijke deel van het eiland van Dordrecht. Ze hebben het advies gekregen niet te oogsten, of hun product apart te houden voor zover dat vanaf het moment van de brand is geoogst.

Dat betreft weliswaar een voorzorgsmaatregel, maar afzetorganisaties zijn direct een stap verder gegaan en hebben hun telers in het ‘effectgebied’ (de oppervlakte met mogelijke effecten ten gevolge van de rookverspreiding) tot nadere order aangegeven geen product te leveren. Dat leidt tot zorg over de financiële consequenties. Een punt is bijvoorbeeld de teruglopende kwaliteit van spruiten door de oplopende bewaarduur.

Voor de aanduiding van dat effectgebied word vooralsnog gebruik gemaakt van een kaartje van de rookpluim dat is gepubliceerd door radio/tv Rijnmond. “Daar is een cirkel omheen getrokken, waarna de telers in de betreffende postcodegebieden zijn benaderd”, vertelt Geert Pinxterhuis van het Productschap Tuinbouw. De organisatie probeert zo veel mogelijk informatie over de nasleep van de chemiebrand te verzamelen, voor verspreiding onder branche-organisaties als DPA, Frugiventa, LTO en afzetorganisaties.

Zie ook het artikel “Twijfels bij aanpak brand Moerdijk (NRC.nl)

Bron: Groenten & Fruit – Auteur Joost Stallen
Foto: Radio/TV Rijnmond

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin