Gerobotiseerde kas mag in geurcirkel mestverwerker

05-05 | Laatste update op 29-08 | |
Archieffoto veehouderij. Foto: Bert Jansen
Archieffoto veehouderij. Foto: Bert Jansen

Een kas waarbij minimale inzet is van personeel mag in een geurcirkel van een veehouderij met mestverwerking worden ontwikkeld.

Dat oordeelt de Raad van State. De kas zal worden gebouwd voor vermeerdering van aardbeiplanten. Het is een hypermoderne kas met gewasbespuiting door robots. Het inzetten van mensen is er minimaal, waardoor de kas mag worden gebouwd binnen een geurcirkel van een veehouderij met mestverwerking.

Veel automatisering, weinig mensen

De zaak kwam aan het rollen nadat de gemeente Horst aan de Maas medewerking verleende aan de bouw van een nieuwe kas. De eigenaar van de mestverwerkingsinstallatie vreest gevolgen voor zijn vergunning omdat de kas ligt in de geurcirkel. Daar mogen mensen beperkt werken of verblijven. De rechter stelt echter dat de mestverwerking een verwaarloosbaar kleine extra geurhinder oplevert. De veehouderij zelf is de grootste bron voor de geurhinder. Door de hoge mate van automatisering is het argument van menselijk verblijf binnen de geurcirkel niet zwaarwegend voor de Raad van State.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer