Doorgaan naar artikel

‘Geld verdiend, want asperge niet hoeven beregenen’

De robot van AVL Motion lijkt met name op het gebied van wendbaarheid en snelheid veelbelovend - Foto: Stan Verstegen

De robot van AVL Motion lijkt met name op het gebied van wendbaarheid en snelheid veelbelovend - Foto: Stan Verstegen

“De hausse aan asperges hebben we achter de rug”, geeft Bert Peeters van Teboza in Helden op 8 juni aan.

“Het was een flinke piek, maar de kwaliteit van de asperges is goed gebleven. In de twee echt warme weken werd het ietsje minder, maar omdat de nachten niet zo warm waren, viel het uiteindelijk toch mee.”

Aspergevlieg en aspergekever

Op diverse percelen is Teboza inmiddels gestopt met oogsten. “Ja, alleen in onze late percelen met de late rassen zijn we nog aan het steken.” Op de percelen waar de oogst beëindigd is, spelen aspergevlieg en aspergekever een grote rol. “Tegen de vlieg gebruiken we Decis, maar dat werkt alleen tegen de vliegen die je echt raakt. Verder is de druk van aspergekever vrij hoog, maar dat is natuurlijk niet vreemd bij die hoge temperaturen.”

Mooi staartje seizoen

Al een beetje terugblikkend verliep het seizoen tot Pasen naar wens, daarna was het wat lastiger om goede prijzen te realiseren. “In de paar weken met veel asperges ging de prijs helemaal onderuit. Gelukkig is de prijs de afgelopen weken goed hersteld en krijgen we nog een mooi staartje van het seizoen.”

35 millimeter neerslag

In Helden en omstreken viel in het Pinksterweekend gemiddeld zo’n 35 millimeter regen. “Dat konden we goed gebruiken en we hebben op deze manier in het weekend ook geld verdiend”, grapt Peeters, doelend op de hoge kosten voor beregenen. “Er viel flink wat, maar het viel wel geleidelijk, niet alles in een uurtje tijd. Kortom, prima zo.”

Oogstrobots

Bij Teboza liepen zowel de oogstrobot van Cerescon als die van AVL Motion. “Die van Cerescon staat stil, want die zijn helaas failliet gegaan. Voor ons is het afwachten hoe het verdergaat. Die van AVL Motion is volop in bedrijf. Die heeft ook nog wel verbeterpunten en het is nog te vroeg om er al echt uitspraken over te kunnen doen. Ik kan wel zeggen dat de robot van AVL Motion in de praktijk met name op gebied van wendbaarheid en snelheid veelbelovend lijkt.”

Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin