Doorgaan naar artikel

‘Gehalte groente en fruit’ nu graadmeter gezond product

De hoeveelheid groente en fruit in een bewerkt voedingsproduct maakt uit hoe gezond het is. Dit is nu opgenomen in de Warenwet.

Met een publicatie in de Staatscourant is groente en fruit toegevoegd aan het rijtje kenmerken dat bepaalt of een product gezond is en mag worden aanbevolen met een logo. Deze zogenoemde voedselkeuzelogo’s gaan een grotere rol spelen in de toekomst.

Naast de hoeveelheid suiker, vet, zout en vezels, wordt dus ook het gehalte groente en fruit een officiële graadmeter voor de gezondheid van een product. Dat geldt ook voor het gehalte noten, peulvruchten en eiwit.

Blikgroente nog discussie in Nutri-Score

De aanpassing van de Warenwet loopt vooruit op de introductie van de Nutri-Score, het internationale voedselkeuzelogo dat ook in Nederland zal worden geïntroduceerd op voedingsproducten. Toch is het nog geen uitgemaakte zaak dat alle groente- en fruitproducten bij Nutri-Score een heel positief advies krijgen over gezondheid. Nederland vindt veel groente en fruit te zout of te zoet om er een aanbeveling voor te geven. De Schijf van 5 in Nederland wijst veel blikgroente om die reden af. Nederland wil dat Nutri-Score wordt aangepast aan de Nederlandse strenge eisen voor zout in blikgroente of toegevoegde suikers aan bewerkt fruit.

‘Vinkje’ werd niet begrepen

Nederland zit nu feitelijk zonder voedselkeuzelogo. In 2013 werd het ‘Vinkje’ als voedselkeuzelogo geïntroduceerd. Er was een blauw of groen Vinkje op de verpakking van een product. Het blauwe Vinkje gaf daarbij de betere keuze aan in een relatief ongezonde categorie levensmiddelen en het groene Vinkje de gezondere keuze van de basisproducten. Het logo bleek niet goed door consumenten te worden begrepen. In 2017 is het Besluit tot goedkeuring van het Vinkje vervallen. Daarna is er geen ander voedselkeuzelogo aangewezen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin