Geen problemen met uitvoer jonge groenteplanten

11-01-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

Koepelorganisatie Plantum heeft geen signalen dat plantenkwekers moeite hebben jonge groenteplanten te exporteren na de brexit.

Vooralsnog gaat Plantum uit van een soepel verlopen overgang na 1 januari. Voor uitgangsmateriaal heeft het Verenigd Koninkrijk gelijk vanaf 1 januari een gezondheidscertificaat verplicht gesteld van het vasteland. Plantum heeft leden vooraf geadviseerd daarop tijdig in te spelen. “We hebben vorig jaar de leden geadviseerd zoveel mogelijk nog in 2020 te versturen en begin 2021 te beginnen met kleine vrachten om mee te testen. Dat kan er mee samenhangen dat we nog geen vragen gehad hebben van leden”, aldus een woordvoerder.

Voor zaden is de overgang van brexit anders. Het probleem is hier minder groot, omdat zaden langer in voorraad kunnen liggen in het Verenigd Koninkrijk.

Helderheid

Het is een momentopname, stelt Plantum aan het einde van de eerste week van januari. “Als de export echt op gang komt, kunnen we wellicht meer zeggen, maar op dit moment is het inderdaad rustig en sporen we het Verenigd Koninkrijk aan helderheid te geven over de eisen waaraan voldaan moet worden.” Na de ToBRFV-uitbraak gelden in de EU al strengere eisen voor zaden en jonge tomatenplanten.

Uitvoer jonge groenteplanten nog niet geraakt door brexit. - Foto: Groenten&Fruit

Uitvoer jonge groenteplanten nog niet geraakt door brexit. – Foto: Groenten&Fruit

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer