Geen interesse voor stadskas failliete boerderij

13-09-2018 | Laatste update op 08-08 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

De dakkas van 1.000 vierkante meter uit de boedel van de failliete stadsboerderij in Den Haag is onverkoopbaar.

Er is geen interesse van slopers om deze te demonteren en elders op te bouwen. De kosten daarvoor zijn zo hoog dat de waarde van de kas negatief wordt. De kas is gebouwd in 2016.

Curator Martijn Vermeeren heeft geen overnamepartij gevonden voor de dakkas en viskwekerij met horecaruimten van UF De Schilde (Urban Farmers). Volgens Vermeeren is de boedel verkocht, inclusief de teeltgoten, maar is de kas onverkoopbaar.

Kas onroerend of roerend?

De curator kan niet zeggen of een dakkas bij roerende of onroerende zaken behoort. “Dat hebben we niet hoeven uitvechten, dat is niet zwart wit. Er was niemand geïnteresseerd. Ik heb er dus geen aanspraak op gemaakt. De gebouweigenaar en gemeente Den Haag moeten daar nu een vervolg aan geven.” Als de kas als roerend is aan te merken is de gemeente Den Haag eigenaar, als het een onroerende zaak is, zal de pandeigenaar hierop aanspraak willen maken, schrijft de curator in het verslag.

Nieuwe huurder

Het is dus mogelijk dat de kassen een nieuwe bestemming krijgen op het dak van het oude Philipsgebouw. De gebouweigenaar kan zo een huurachterstand proberen terug te verdienen.

In 2017 werd een omzet gedraaid van € 290.000 maar een verlies van € 693.000 bij een balanstotaal van € 2,8 miljoen. In totaal is uit de verkoop van de inventaris een opbrengst gehaald van € 40.000. Van de 3 activiteiten (groenteteelt, viskweek en horeca) was de opbrengst uit groenteteelt het laagst. De curator zal een onderzoek uitvoeren naar de oorzaak van het faillissement. 4 werknemers verliezen hun baan.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer