Doorgaan naar artikel

Geen energielabel A voor Hollandse kasgroente

Image

Milieu Centraal lanceert een website met energielabels voor groente en fruit. De open teelten scoren goed, maar Nederlands product uit de kas komt er niet altijd even gunstig vanaf.

Net zoals wasmachines hebben nu ook tomaten, aardbeien of appels labels van A tot en met E. De labels verschillen per maand en per herkomstland. Factoren die meewegen zijn de teeltwijze, het transport en de verpakking. Nederlandse kasgroente scoort nooit beter dan een B.Nederlandse komkommers uit een verwarmde kas krijgen van maart tot en met oktober energielabel B, aangezien in Nederlandse komkommerkassen een hoge productiviteit wordt gehaald en vaak een WKK in bedrijf is. In de wintermaanden krijgen Spaanse komkommers uit onverwarmde foliekassen en vervoerd per vrachtwagen wel een energielabel A, net als in de zomermaanden de Duitse vollegrondskomkommers.Nederlandse tomaten scoren nooit beter dan een B, tomaten van andere herkomsten evenmin. Nederlandse paprika’s scoren nooit gunstiger dan een C. Spaanse echter scoren een A en Israëlische paprika’s uit foliekassen en vervoerd per schip een B.Nederlandse vollegrondsgroente (uitgezonderd asperges) scoort veelal energielabel A, net als Nederlands hardfruit, ook al komt het uit de bewaring. Zachtfruit scoort bij Milieu Centraal op geen enkel moment van het jaar het gunstigste energielabel en vaak slechter. Belgische vollegrondsaardbeien scoren een B van mei tot en met oktober, Nederlandse van juni tot en met september.

Komt het uit de kas of gaat het om minder courante producten, dan scoort zachtfruit nog slechter. Nederlandse bramen bijvoorbeeld krijgen van mei tot en met november energielabel E omdat het uit kassen komt waar niet de beste energie-efficiëntie kan worden gehaald en er ook veel kleinverpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Voor de opengrondsbramen in augustus en september geldt energielabel C.Bekijk hier de volledige groente- en fruitkalender van Milieu Centraal.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin