Doorgaan naar artikel

Gecombineerde opgave iets soepeler en meer tijd

Voor de Gecombineerde opgave komende maanden voorziet het ministerie van LNV minder administratieve lastendruk voor telers. Wel is het de laatste keer dat CO2-gebruik voor glasbedrijven voor het CO2-kostenvereveningsysteem wordt opgevraagd.

Telers (of hun adviseurs) hebben minder werk aan de Gecombineerde opgave dit jaar. Die loopt van 1 april tot 15 mei. Voor telers zijn de eisen namelijk lager voor perceelinformatie voor de eco-regeling. Voor deze extra beloning voor extra verduurzaming zijn de extra administratieve lasten voor de bufferstroken en landschapselementen veelal eenmalig, en dus al ingediend. Ook hoeft een bedrijf de mestplaatsingsruimte op de bufferstroken niet meer zelf te berekenen.

Het ministerie rekent dat bedrijven voor het inhuren van adviseurs € 54 per uur kwijt zijn. Een gemiddeld bedrijf zal daardoor dit jaar € 118,81 betalen voor de opgave. Ook is de indieningsperiode in het najaar met een weekend verruimd tot 2 december.

Laatste opgave CO2-systeem

Glastuinders zullen de aangifte van hun CO2-jaarvracht voor het CO2-kostenvereveningsysteem dit jaar nog op deze wijze van aangifte doen via de Gecombineerde opgave. In een volgend jaargang zal de opgave zijn voor een nieuw CO2-sectorsysteem. Daarvan is steeds gezegd dat energiebedrijven een grotere rol hebben in de aangifte. Dat wordt berekend in gasverbruik. Toch is nog niet duidelijk of CO2-aangifte helemaal verdwijnt uit de gecombineerde opgave, blijkt uit navraag. Het kan voor meerdere doeleinden toch nodig blijven, zoals onderzoek naar uitstoot.

Regeling vermeldt vervallen GMO-regeling

Telers moeten in de opgave ook hun lidmaatschap bij afzetorganisaties aangeven. Een producent van groenten- en fruitproducten mag namelijk voor hetzelfde product slechts bij één producentenorganisatie zijn aangesloten. Dat is als zij in aanmerking willen komen voor Europese subsidie. In de regeling is de tekst uit de toelichting van vorige edities gekopieerd, maar de oude regeling GMO wordt niet meer gebruikt. De nieuwe steunregeling heet SIG&F. Daarvoor geldt de opgave ongetwijfeld ook.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin