Gas blijft jojo‘en op hoog niveau

23-11-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

De gasprijs blijft onrustig op en neer bewegen op een voor de glastuinbouw veel te hoog peil.

Het in- of verkopen van gas blijft een hachelijke zaak. De afgelopen week waren de prijzen die AgroEnergy twee keer per dag afgeeft een paar keer indicatief. Ook op 23 november gaf het bedrijf aan dat door de sterk schommelende gasprijzen er geen TradeGas verkocht kon worden via hun online systeem EnergyManager.

Prijsstijging gas

De piek die vorige week optrad door het nieuws over vertraging van het openstellen van de Nord Stream II-pijpleiding, werd weer gevolgd door een daling tot een prijs van 81 cent voor afname in het eerstvolgende kwartaal. Maar op 23 november ging die prijs alweer flink omhoog, tot een prijs van 89,9 cent voor daggas.

Stroomuitval in strenge winter

De aanhoudend hoge gasprijs leidt al tot de vrees dat een strenge winter tot stroomuitval zou kunnen leiden. In Europa is een kwart van de stroomproductie afhaneklijk van gas. In Nederland wordt zelfs zo’n 60% van de eletriciteit opgewekt met gas. De alternatieven zon en met name wind zijn het hele jaar al niet zo ruim voorradig. Ook de herfst is dit jaar opmerkelijk wind-arm.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer