Doorgaan naar artikel

FruitMasters bijna 100% PlanetProof

Fruitafzetorganisatie FruitMasters verwacht ergens dit voorjaar het volledige fruitaanbod PlanetProof te kunnen noemen.

De afzetorganisatie maakte eerder bekend dat 1 januari 2020 leden de omschakeling naar het milieucertificaat moeten hebben gemaakt. Die stap is bijna helemaal gezet onder druk van supermarkten. Financieel directeur Sjors Kruiper: “Een aantal telers in het zachtfruit zal de komende tijd nog gecertificeerd worden, zodat deze daarmee ook klaar zijn voor het nieuwe afzetseizoen. Deze zijn nu nog niet in productie.”

Meerprijs

Een verdere toelichting wil Kruiper niet geven in deze fase. Ook niet of de omschakeling nu tot een meerprijs gaat leiden, of dat telers zijn afgevallen vanwege de teelteis. De veiling heeft intern wel aan de telers laten weten naar een meerprijs te streven dit seizoen, vertelt één van de telers. Dit jaar berekende het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) dat telers een meerprijs van € 1.000 per hectare nodig hebben om uit de kosten te komen voor PlanetProof.

Voorloper

FruitMasters lijkt het verst in de omschakeling naar PlanetProof. Recente landelijke cijfers van Stichting Milieukeur toonden dat 19% van de hardfruittelers in Nederland PlanetProof-gecertificeerd is. FruitMasters zit nu dus op 100%. Daarmee is FruitMasters een voorloper.

The Greenery maakte aan het einde van 2019 bekend dat de telers die naar Nederlandse retail afzetten, voor de start van de oogst dit jaar moeten zijn omgeschakeld. Die doelstelling lijkt daarmee minder ver te gaan dan de afzetorganisatie in Geldermalsen.

Eisen aangescherpt

Nu steeds meer telers zijn omgeschakeld, worden PlanetProof-eisen aangescherpt. Eén van de nieuwe zaken dit jaar is intrekking van het certificaat als twee jaar op rij niet wordt voldaan aan kleinere tekortkomingen. Als een tekortkoming in het tweede jaar niet binnen een maand wordt opgelost, leidt dit tot intrekking van het certificaat.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin