Glas

Nieuws 1 reactie

Ha-premie PlanetProof appel € 1.000 en tomaat € 3.459

Een hectarepremie van € 1.000 voor PlanetProof appels en € 3.459 voor tomaat is reëel. Dat is per kilo 1,9 cent voor appels en 0,7 cent voor tomaat.

Dat is de uitkomst van onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) onder telers en teeltvoorlichters. De hectarepremie is inclusief een bonus van 15% om overstappen aantrekkelijk te maken.

Een hectarepremie voorkomt bovendien dat de tegemoetkoming sneuvelt bij contractonderhandeling over kiloprijzen. De meerkosten (inclusief bonus) komen neer op 1,9 cent per kilo voor appels en 0,7 cent voor tomaten.

In opdracht van het ministerie van LNV heeft CLM Onderzoek en Advies de quickscan uitgevoerd naar de meerkosten van het telen van appel, tomaat en aardappelen.

Middelenkosten tikken door

De meerkosten zitten vooral in de inzet van duurdere gewasbeschermingsmiddelen. Bij appels is dat € 380 per hectare, omdat goedkope middelen als Captan zo min mogelijk mogen worden gebruikt. Bij tomaten is dat € 2.500 per hectare aan gebruik van alternatieven voor die middelen.

Bij fruittelers zijn de extra kosten voor maatregelen in de teelt het hoogst, zoals bemonstering van het gewas en abonnement op schurftwaarschuwingssyteem. Die kosten liggen opgeteld op circa € 400 per hectare.

Productpremie of hectarepremie

De onderzoekers hebben 6 manieren onderzocht waarop de meerkosten en bonus uitbetaald kunnen worden. Een productpremie wordt volgens telers te snel weggestreept in onderhandelingen. Een hectarepremie verdeelt de risico’s het best over verschillende ketenpartijen, aldus CLM. Toch zullen afnemers met het oog op definitieve oogstopbrengsten nog marge moeten inbouwen. Een combinatie van hectarepremie en productbonus is ook een mogelijkheid, waarbij de telers na de oogst de premie uitbetaald krijgen.

Eén reactie

  • P.A. van Geest

    Komt er ook een vergoedingsregeling voor snijbloemen?

    Piet van Geest

Of registreer je om te kunnen reageren.