Fruit Farm onderzoekt verkoop Friese kassen Hartman

02-08-2019 | Laatste update op 31-08 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

Forse verliezen bij The Fruit Farm, het bedrijf van Hein Deprez, nopen tot mogelijke verkoop van onderdelen. De verkoop van Hartman lijkt een optie.

Beleggers van de Weide Blik, waartoe The Fruit Farm behoort, bespreken 2 augustus maatregelen om de financiële problemen op te vangen. Bij de 2 Nederlandse dochters van de Weide Blik: The Fruit Farm en Orchards Invest is in 2018 in totaal voor meer dan € 52 miljoen aan verlies opgetreden door waardevermindering van de teeltbedrijven in Nederland en daarbuiten. Dat blijkt uit het jaarverslag.

Verkoop Hartman

Volgens het Financieele Dagblad is verkoop van Hartman één van de opties om aan financiële middelen te komen. Na een reorganisatie draait het Friese teeltbedrijf weer beter. Volgens de woordvoerder in het Financieele Dagblad zijn die ontslagen in mei zelfs teruggedraaid. Die woordvoerder stelt in een toelichting dat Hartman al sinds begin dit jaar op zoek is naar nieuw kapitaal of investeerders. “Dat maakt deel uit van het herstructureringsplan zoals dat eerder dit jaar is ingezet.”

Relatie met Greenyard

The Fruit Farm Group werd in 2014 opgericht uit een voorganger van Greenyard. Beide bedrijven zijn aan elkaar verbonden. Zo gaat meer dan de helft van de groente en fruit uit de teeltbedrijven van The Fruit Farm naar het bedrijf Greenyard. Ook Greenyard werkt aan een schuldensanering onder leiding van de Nederlander Marc Zwaaneveld. Volgens de Belgische krant De Tijd betekenen de financiële problemen bij The Fruit Farm dat ook de schuldsanering bij Greenyard extra onder druk komt te staan.

‘Onvoorstelbaar’

In 2017 voegde Deprez Hartman toe aan The Fruit Farm, waarna het jaarlijks zo’n € 5 miljoen verlies leed. Hartman levert in Nederland aan Bakker Barendrecht, het Nederlandse distributiebedrijf dat exclusieve partner is van Albert Heijn. De topvrouw van The Fruit Farm groep, Viviane Bauters, vond het dit voorjaar ‘onvoorstelbaar’ dat het in Nederland voorkomt dat een bedrijf zo slecht gerund wordt en er ook financieel veel zaken zijn misgegaan.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer