Glas

Nieuws

Reorganisatie Greenyard raakt ook Nederland

De Belgische groenten- en fruitleverancier Greenyard zet het mes in de organisatie maar niet in kroonjuweel Bakker Barendrecht.

In Nederland lijkt de conservenfabriek voor champignons in Velden (L.) wel te worden verkocht in een plan de gehele conservendivisie af te stoten. In Nederland verdwijnen ook banen in de versdivisie, maar niet bij Bakker Barendrecht. Dat bedrijf geldt als lichtend voorbeeld voor hoe in andere landen moet worden samengewerkt met supermarkten in een partnermodel. Heel beperkt zal er banenverlies zijn bij de andere Nederlandse bedrijven in de vershandel, zoals Univeg. Dat stelt het bedrijf na vragen over de aangekondigde reorganisatie die vooral in Duitsland en Engeland in de versdivisie banen zal kosten.

Gevolgen prijsdruk

Greenyard kondigde aan dat 422 banen verdwijnen. In totaal werken 9.000 mensen in de verschillende divisies in de verschillende landen. Greenyard doet dit vooral om de prijsdruk in verschillende kernmarkten het hoofd te bieden. Vooral in Duitsland heeft het concern de laatste jaren die prijsdruk sterk gevoeld. Verbeteringen in de organisatie en processen kunnen het bedrijf aanzienlijk versterken, stelt het bedrijf. Greenyard groeide fors de laatste 10 jaar, maar paste de organisatie daar onvoldoende op aan, stelt het nu.

Lees verder onder de foto.

Greenyard is onder meer eigenaar van Bakker Barendrecht. - Foto: Ton van der Scheer
Greenyard is onder meer eigenaar van Bakker Barendrecht. - Foto: Ton van der Scheer

Nederlandse en Belgische CEO

Ook in de top van Greenyard zijn wijzigingen doorgevoerd. Greenyard staat nu onder leiding van een Belg (Hein Deprez) en Nederlander (Mark Zwaaneveld). Deprez richt zich op het aanscherpen van de commerciële strategie door het partnermodel van Bakker Barendrecht verder door te voeren in de verdere organisatie. Zwaaneveld gaat zich verder richten op het ombuigen van de financiële resultaten en het aantrekken van nieuw kapitaal. Zo wordt gesproken met investeerders die het eigen vermogen zouden kunnen versterken.

Probleemfabriek te koop

De verkopen van bedrijfsonderdelen moet € 100 miljoen in het laatje brengen. Zo is ook de verwerkingsfabriek (diepvries) in Hongarije te koop. Bij dat bedrijf startte de listeria-besmetting in 2018. De maatregelen zullen opgeteld leiden tot een verbetering van de winst voor belasting tot € 20 miljoen voor dit jaar en € 44 miljoen in 2020, stelt de onderneming.

Of registreer je om te kunnen reageren.