Frans verbod op plastic raakt AGF nog niet

04-01 | Laatste update op 08-07 | |
Frankrijk werkt aan uitfasering van plastic verpakkingen van minder dan 1,5 kilo. - Foto: Canva
Frankrijk werkt aan uitfasering van plastic verpakkingen van minder dan 1,5 kilo. - Foto: Canva

Frankrijk staat vanaf 1 januari plastic verpakkingen niet meer toe in groenten en fruit. De overgang naar plastic-vrije verpakkingen lijkt vooralsnog geen problemen op te leveren.

Frankrijk kiest voor een uitfasering van plastic verpakkingen van minder dan 1,5 kilo. Recyclebare plastic verpakkingen zijn daarbij eveneens niet langer toegestaan.

De Franse maatregel lijkt in de eerste handelsweek nog niet tot grote problemen te leiden. Veiling REO in Roeselare (B.) voert veel product uit naar Frankrijk, maar constateert dat de meeste producten in bulk wordt verkocht. “Afnemers kiezen bij het herverpakken al vaker voor kartonnen verpakkingen”, laat de veiling desgevraagd weten.

Zelf heeft de veiling ook consumentenverpakkingen op de Franse markt, zoals aardbeien of biologische champignons. Daarvoor is niet direct een verbod voor geldig, maar heerst wel onduidelijk. Daarvoor zouden ook kartonnen oplossingen verzonnen moeten worden.

Negatieve effecten

Freshfel Europe uitte zijn bezorgdheid aan zes Eurocommissarissen en waarschuwde hen voor de gevolgen van het Franse decreet. Zo zou niet alleen de goede en eerlijke werking van de interne markt in gevaar komen, maar ook zaken als kwaliteit, veiligheid, hygiëne en voedselverspilling.

De koepel wil dat de Europese Commissie voorkomt dat verschillende plasticstrategieën worden uitgerold in Europese landen. Daardoor wordt de interne markt negatief beïnvloed. Frankrijk heeft het decreet ingevoerd als uitwerking van een Europese richtlijn, maar gaat daarbij veel verder, constateert Freshfel Europe.

Kans meervoudig fust

Roeselare ziet in de toekomst nog een voordeel van de strenge Franse maatregelen. Als de Fransen ook kartonnen dozen gaan bannen, zal het Franse gebruik van meervoudige fust toenemen. Daarmee werken de veilingen al via Europool. Nu hebben veel Franse telersverenigingen nog dozen als grootverpakking.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer