Doorgaan naar artikel

Framboos

“Spaanse import maakt bijstoken onrendabel”

Op de valreep van het nieuwe jaar heeft Jeroen van Hoorn uit Kapelle zijn frambozenteelten als het ware in de steigers gezet, waarna nu een relatief rustige tijd is aangebroken. “In de kerstvakantie hebben we de containers voor de eerste teelt Tulameen in de koude kas gezet. Ik verwacht dat deze planten half maart gaan uitlopen. Tot die tijd vragen ze weinig aandacht voor wat betreft water, bemesting en gewasbescherming. Twee maanden later plukken we de eerste frambozen van deze teelt. Het is mogelijk om deze kas bij te stoken. Maar dat is niet rendabel. Tot in april is er nog zoveel import uit Spanje op de markt, waardoor de prijzen onvoldoende zijn om het verwarmen terug te verdienen.

De laatste frambozen uit de kas plukken we eind juli, waarna de oogst verder gaat met de gekoelde planten in de buitenteelt. Voor deze teelt hebben we eveneens eind december het plantmateriaal ingepakt voor de koelcel. Dit materiaal koel ik bij een fruitteler in de buurt. Bij inzet ligt de temperatuur nog op twee graden, waarna die geleidelijk zakt naar het vriespunt. Deze teelt geeft productie tot eind augustus. Tegen die tijd komt de gekoelde bramenteelt in de koude kas in productie. Voor deze teelt gebruiken we het ras Loch Ness. Ook het plantmateriaal wordt in de kas opgekweekt. Dat levert veel betere planten op dan wanneer dat buiten gebeurt, zo heb ik ervaren.

Deze week maak ik de ruiten van de kas schoon van algenaanslag. Dat doe ik om het jaar altijd zelf in deze rustige periode. Verder moet ik de komende weken nog ‘landschappelijke elementen aanplanten’. Ik heb van de gemeente toestemming gekregen om nieuwe regenkappen te plaatsen voor de gekoelde frambozenteelt. Maar daar moet wel een groenstrook van tien meter voor komen om ze in te passen in het Zeeuwse landschap.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin