Doorgaan naar artikel

Framboos

“Frambozen vullen aardbeien mooi aan”

De frambozenplanten voor Arjan de Haas uit Nuenen hebben geen last van het zachte winterweer. Die liggen nog in de vriescel bij de plantenkweker. Medio maart laat de teler de eerste planten komen om ze op zijn bedrijf uit te zetten. “Dit jaar is het eerste zetsel Glen Ample. Die worden 1 maart geplant, waarna ik 1 juni de eerste frambozen verwacht te kunnen plukken. Het tweede zetsel is Tulameen. Dat ras plant ik vanaf 15 maart, waarop de eerste oogst rond 25 juni begint. Glen Ample is dan ook zeven tot misschien wel tien dagen eerder dan Tulameen. Per zetsel kan ik daar ongeveer vier weken van plukken. Aan het einde van het seizoen, als de dagen korter worden, duurt dat wat langer. Zo pluk ik frambozen tot in september.”

“Net als de bramen zijn de frambozen een aanvulling op de aardbeien, mijn hoofdteelt. Ik heb daarvan net negen hectare wachtbed gerooid en ruim een hectare normale teelt zit sinds december onder de folie. De helft daarvan zelfs onder dubbele folie om de oogst nog een week extra te vervroegen. Van de aardbeien verkoop ik veel aan huis en daar zijn de frambozen en bramen een aanvulling op. Daar is veel vraag naar en het is een mooi product. Daarnaast heb ik voor de huisverkoop nog kersen met zowel vroege als latere rassen.”

“Het plantmateriaal komt in potjes van 1,8 liter, waarin twee stengels staan. Die plant ik over in potten van tien liter, die op een smalle strook antiworteldoek komen te staan. Tussen de stroken groeit gras, erop staan permanent de palen en draden voor de ondersteuning en overkapping. Nu is het een kaal gezicht, maar als straks het gewas weer groeit vind ik het altijd weer een prachtig plaatje.”

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin