Doorgaan naar artikel

Framboos

“De pluk verloopt mooi gelijkmatig.”

Arjan de Haas uit Nuenen verwacht volgende week over te kunnen schakelen naar zijn hoofdras Tulameen. Voor zijn eerste zetsel frambozen gebruikt hij het ras Glen Ample, dat iets vroeger is dan Tulameen. En dat is zeker zo op dit bedrijf. De Haas heeft deze planten niet direct op hun plek onder de overkapping gezet, maar eerst enkele weken voorgetrokken in een koude tunnel. Zodoende is hij al een maand aan het plukken.

Toch is het relatief rustig. “Als de aspergetijd voor ons voorbij is, breekt een wat rustiger periode aan totdat we in augustus weer druk zijn met de aardbeiplanten”, zo ligt hij zijn bedrijfsopzet toe. Op dit moment is het dus hoofdzakelijk plukken wat de werkzaamheden in het kleinfruit betreft. En dat verloopt naar wens, ondanks het warme weer van vorige week.

“Het is pas in deze week warm geworden”, vertelde De H aas vorige week. “Afgezien van deze paar dagen is het tijdens de pluk mooi gemiddeld en gelijkmatig weer geweest. Daardoor rijpen de frambozen en aardbeien ook mooi gelijkmatig. Over de kwaliteit ben ik tevreden, over de prijs van dit moment minder, althans van de aardbeien. Duitsland en Engeland zijn nu zelfvoorzienend. Als de export naar deze landen wegvalt, gaat bij ons de prijs meteen onderuit als er zoveel aanbod tegelijk komt. Deze verlate aardbeienteelt kost zo geld, want je kilo’s zijn ook al minder.”

“Maar over de normale teelt ben ik niet alleen over de productie, maar ook over de prijs tevreden. Deze teelt is vervroegd met folie, voor een deel zelfs met dubbele folie. De frambozen gaan via de huisverkoop weg, dus dat zit met de prijs ook wel goed. Ook dit gewas vervroeg ik extra om al vroeg in het seizoen frambozen in de huisverkoop te kunnen aanbieden. En dat begint steeds beter te lopen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

 

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin