Doorgaan naar artikel

Framboos

“De eerste frambozen lopen goed uit.”

Arjan de Haas uit Nuenen heeft vorige week zijn eerste frambozen vanuit de tunnel onder de regenkappen geplaatst, waar ze blijven staan tot ze zijn afgeoogst. Door ze uit de koelcel eerst enkele weken voor te trekken in de tunnel, komen de eerste vruchten nog wat vroeger. De Haas gebruikt hiervoor Glen Ample.

“Deze week plaatsen we de volgende serie frambozen onder de regenkappen. Dat is Tulameen, die rechtstreeks uit de koelcel komt, althans nadat ze natuurlijk eerst zijn ontdooit. Net als bij de Glen Ample sluiten we meteen de druppelbevloeiing aan. Eerst wordt dan het substraat volledig vochtig gemaakt. Daarna is de waterbehoefte in de eerste weken nog minimaal, dan volstaat een druppelbeurt per dag. Naarmate de struiken verder uitlopen, wat bij Glen Ample al goed op gang is, voeren we de druppelbeurten op tot vijf a zes per dag.”

“Hoewel bij Glen Ample de eerste bloemen nog wel enkele weken op zich laten wachten, zijn de eerste bijen al gearriveerd. Bij de kersen staan de eerste bloemen al wel open, en die zijn vooral met dit weer dankbaar voor ondersteuning bij de bestuiving. Inmiddels is bij de aardbeien de dubbele afdekking al teruggebracht naar een enkele. En die gaat er deze week helemaal af, zodat de bijen dan ook meteen op deze bloemen kunnen vliegen. Want ook hier komen de eerste bloemen al voor de dag.”

“Voordat de frambozen gaan bloeien behandel ik ze nog een keer tegen spint. Dat is min of meer een preventieve maatregel om schoon de bloei in te gaan. Verder is het qua gewasbescherming niet zo spannend. Een schimmelbestrijding en een luisje opruimen, daar is het wel mee gebeurd.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin