Doorgaan naar artikel

Framboos

‘Frambozen vullen aardbeien mooi aan’

De frambozenplanten bestemd voor Arjan de Haas hebben geen last van het zachte winterweer: die liggen nog in de vriescel bij de plantenkweker. Medio maart laat de teler de eerste planten naar Nuenen komen om ze op zijn bedrijf uit te zetten. “Dit jaar wordt het eerste zetsel Glen Ample. Die wil ik 1 maart planten, waarna ik 1 juni de eerste frambozen verwacht te kunnen plukken. Het tweede zetsel is Tulameen. Dat ras plant ik vanaf 15 maart, waarop de eerste oogst rond 25 juni begint. Glen Ample komt dan zeven tot misschien wel tien dagen eerder dan Tulameen. Per zetsel kan ik daar ongeveer vier weken van plukken. Aan het einde van het seizoen, als de dagen korter worden, duurt dat wat langer. Zo pluk ik frambozen tot in september.”
Het plantmateriaal komt in potjes van 1,8 liter, waarin twee stengels staan. “Die plant ik over in potten van tien liter, die op een smalle strook antiworteldoek komen te staan. Tussen de stroken groeit gras. Daarop staan permanent de palen en draden voor de ondersteuning en overkapping. Nu is het een kaal gezicht, maar als straks het gewas groeit, vind ik het altijd weer een prachtig plaatje.”

Twee lagen folie
“Net als de bramen zijn de frambozen voor mij een aanvulling op de aardbeien; die zijn mijn hoofdteelt. Ik heb daarvan net negen hectare wachtbed gerooid. Daarnaast hebben we ruim een hectare normale teelt. Die zit sinds december onder de folie. De helft daarvan ligt zelfs onder twee lagen folie om de oogst nog een week extra te vervroegen.”
“Van de aardbeien verkoop ik veel aan huis en daar zijn de frambozen en bramen een aanvulling op. Daar is veel vraag naar en het is een mooi product. Daarnaast heb ik voor de huisverkoop kersen met zowel vroege als latere rassen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin