‘Forse stijging contractprijzen industriegroente’

07-11-2012 | |
‘Forse stijging contractprijzen industriegroente’

Oerlemans Foods biedt contracttelers van erwten een saldo van €2.500 tot €2.600 per hectare, een stijging van 25 procent ten opzichte van vorig jaar.

Inkoopdirecteur Lou Heijnen voorziet voor andere industriegroenten als spinazie, tuinbonen en sperziebonen ook een stijging van meer dan 10 procent, al worden hiervoor nog details uitgewerkt. “Wil je de conserventeelt aantrekkelijk houden, moet je meegaan met de graanprijs”, aldus Heijnen. “De contractprijs die Oerlemans Foods biedt ligt niet alleen een saldo van 25 procent hoger dan vorig jaar, ze ligt met een risico-opslag ook hoger dan een saldo van tarwe. Daarbij zijn we voor tarwe uitgegaan van 22 cent per kilogram.”

Het areaal industriegroenten is stabiel, aldus Heijnen, “maar het is elk jaar weer moeilijk een teruggang te voorkomen. De margedruk is in bij conservenproducenten hoog omdat grondstofprijzen stijgen en de supermarkten blijven concurreren op prijs en het niet altijd toestaan extra kosten te betalen. De situatie is nu wel zo dat het niet anders kan.”

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen


Beheer