Doorgaan naar artikel

Flynth onderzoekt overname Accon AVM

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Flynth Holding, moederbedrijf van Flynth Adviseurs en Accountants, onderzoekt de mogelijkheid om branchegenoot Accon AVM over te nemen. Beide kantoren hebben wortels in de agrarische sector en staan in de top 10 van accountantskantoren.

Flynth en Accon hebben het nieuws net voor kerst bekendgemaakt en bevestigden daarmee eerdere berichten over een mogelijke overname. De mogelijke overname is een gevolg van financiële problemen bij Accon AVM.

Accon AVM heeft eind vorige week de jaarcijfers over boekjaar 2020 gepubliceerd. De organisatie heeft de cijfers over 2020 en eerdere boekjaren moeten aanpassen vanwege onregelmatigheden in de eigen boekhouding en jaarcijfers. Eerder dit jaar werd vanwege de fouten in de administratie van Accon topman Guus Delger geschorst. Hij was als CEO en daarvoor als financieel directeur eindverantwoordelijk voor de ontstane situatie.

Het onderzoek naar en de onderhandelingen over een overname zijn naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 afgerond. Tot die tijd worden geen mededelingen gedaan over het proces.

Weinig eigen vermogen

Uit de jaarcijfers van 2020 komt een verlies naar voren van € 6,6 miljoen in 2020. Over 2019 is het verlies nu vastgesteld op € 6,4 miljoen, dat was voor de correctie nog een winst van € 0,5 miljoen. De omzet in 2020 is vastgesteld op € 80,1 miljoen. Voor 2019 is de omzet gecorrigeerd naar bijna € 83 miljoen (dat was eerst € 90,3 miljoen).

Voor boekjaar 2021 wordt eveneens gerekend op een verlies, onder meer door maatregelen om de winstgevendheid te verbeteren. De resultaten in de jaren 2015 tot en met 2019 zijn aangepast vanwege de correcties. Dat leidt er al met al toe dat het eigen vermogen per 1 januari 2020 is bijgesteld van € 25,1 miljoen naar € 11,8 miljoen. Door het verlies in 2020 resteerde eind 2020 nog een eigen vermogen van €5,2 miljoen. Als daar in het huidige jaar ook nog een verlies afgaat, blijft vrijwel geen buffer meer over.

Top 10 kantoren

Flynth is met een omzet van €143 miljoen en ruim 1.300 medewerkers het zesde accountantskantoor van Nederland, volgens de top 50 van accountantskantoren. Accon AVM staat met een omzet van ruim € 80 miljoen en 835 medewerkers op plaats 10. Samen zouden Flynth en Accon het zesde kantoor blijven.

Zowel Flynth als Accon is oorspronkelijk voortgekomen uit de boekhoudbureaus van agrarische standsorganisaties. De aandelen zijn in handen van stichtingen en niet van partners of medewerkers. Beide kantoren richten zich voornamelijk op accountantswerk en advisering voor het midden- en kleinbedrijf met een flink aandeel in de agrarische sector.

Beheer
WP Admin