‘Flitsend snel consumenten profileren’

18-06-2020 | Laatste update op 16-05 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Albert Heijn maakt prima omzetten nu we weer vaker thuis eten. - foto: Ton van der Scheer
Albert Heijn maakt prima omzetten nu we weer vaker thuis eten. - foto: Ton van der Scheer

We willen nu weten wat er vanmorgen gebeurde. Of liever nog wat ons volgende week te wachten staat.

Wij houden voor u het nieuws een beetje in de gaten. Een van de dingen die u als schakeltje in de tuinbouwketen natuurlijk wilt weten, is of er al meer groente en fruit wordt gegeten per persoon. Want daar is, zoals we allemaal wel weten, best nog wel wat ruimte voor.

En warempel: daar komt nét een nieuwsbrief binnen van Wageningen UR met precies die gunstige tijding. De sociaal economische nieuwsbrief van de beste landbouwuniversiteit ter wereld meldt in het eerste bericht: “Consumenten kopen meer groente, fruit en biologisch of lokaal voedsel.”

Gauw klikken. Hmm, het verwijst naar een twee weken oud bericht getiteld Duurzamer en gezonder eetgedrag in coronatijd. En als in dat al wat oudere artikel we zijn aangekomen bij de zin ‘Nu de rust is teruggekeerd houden mensen er nog steeds andere aankooppatronen op na en kopen nog steeds meer groente en fruit’, dan kunnen we weer doorklikken… naar een bericht van 7 mei.

Begin mei een eeuwigheid geleden

Let wel, op dat moment zaten we allemaal nog thuis. Zelfs de basisscholen waren nog niet half open gegaan. De kappers waren nog dicht. Alle Spanjaarden, Fransen en Italianen zaten nog in huis opgesloten, met gewapende carabinieri voor de deur, waar ze alleen langs mochten voor de dagelijkse gang naar de buurtsuper. Op 7 mei leefde zelfs Little Richard nog.

Gekmakende snelheid

De suggestie wordt wel eens gewekt als zou de wereld anno 2020 vele malen sneller bewegen dan in pakweg 1955. Apps en algoritmes zwepen ons levenstempo op. Social media maken ons gek. Zelflerende computers en Artificiële Intelligentie zullen ons nog eens 10 jaar verder volledig overvleugeld hebben en de mensheid regeren. Wageningen brengt echter wat bedaardheid en kalmte terug, ook al leunen ze er bij het peilen van onze voedselconsumptie op een app met de filtsende naam ‘Food Profiler’.

Pushberichten negeren

Ik heb die app ook al een jaartje of anderhalf op mijn smartphone staan. Ik krijg van die app elke week wel een keer of wat een pushbericht met de vraag ‘Heb je al wat gegeten?’ Niets zo eenvoudig als pushberichten negeren. Maar ik dacht nu net: laat ik dan maar weer eens op Food Profiler ‘realtime’ melden wat ik gegeten heb. En ik weet nu weer waarom ik de vragen van deze app laat voor wat ze zijn. Veel tijdrovend geklik en geschuif om mijn roggebroodje met halvarine en kaas te registreren. En waar kan ik mijn halve glaasje havermelk aanklikken? Nou, helemaal nergens dus.

Ik meld het daarom u en de rest van de wereld maar bij deze: vanavond eet ik spinazie, aardappelen, zoete aardappel en vegetarische vissticks. Blijven u en ik nog wel met de open vraag zitten of nu bijna zes weken later er inderdaad nog steeds meer groente en fruit worden gegeten per Nederlander dan vóór corona? En – interessant voor elke exporterende tuinder – hoe zit dat per Europeaan?

We duiken er voor u in. Maar het kan even duren hoor.

Meer over


Beheer