Doorgaan naar artikel

Exportwaarde groente en fruit knalt door grens € 8 miljard

Blauwe bes een forse stijger in exportwaarde, van doorvoer en eigen productie - Foto: Joost Stallen

Blauwe bes een forse stijger in exportwaarde, van doorvoer en eigen productie - Foto: Joost Stallen

De exportwaarde groente en fruit (€?8,8 miljard) steeg in 2016 voor het eerst tot boven de grens van €?8 miljard.

Het is vooral toe te schrijven aan de grotere doorvoer van een dominant assortiment tropisch fruit en citrus. Het aandeel van de Nederlandse producten in die export neemt dus verder af. De waarde van de groente- en fruitproductie in Nederland daalde met 4% ten opzichte van 2015 en kwam uit op € 3,4 miljard. Vooral bij groente was de Nederlandse productiewaarde gedaald, deels door weerschade.

Import groeit vooral bij fruit

De totale import van groente en fruit steeg met 9% tot € 5,7 miljard. Circa 80% daarvan is fruit. Zo steeg de invoer van avocado’s en limoenen uit Mexico met 73%, meldt GroentenFruitHuis. De exportwaarde van fruit steeg 18%, terwijl de exportwaarde van groente steeg met 3%.

Duitsland stabiele afnemer

Duitsland bleef een stabiele afnemer in 2016 met een gelijk aandeel van 37%. Het volume naar Duitsland is stabiel, maar het exportbedrag stijgt met 6% in 2016. Op gebied van de export was opvallend dat de Nederlandse paprika gewilder is in Verenigde Staten (+34%) en Noorwegen (+38%).

Consumptie stijgt weer

Het GroentenFruitHuis maakt melding van een stijging van de consumptiewaarde groente (2%) en fruit (1%). De consumptiestijging komt op het conto van een kleine groep ‘heavyusers’.

Het aandeel panklare producten in de Nederlandse winkels steeg naar 23%. De uitgaven aan biologische groente en fruit in supermarkten steeg in 2016 met 14%.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin