Doorgaan naar artikel

Exportpositie groente en fruit onder druk

De Nederlandse exportpositie voor groente en fruit staat behoorlijk onder druk door de beperkte importcontroles naar schadelijke organismen. Dat zegt directeur Gert Mulder van Frugi Venta tijdens een hoorzitting over export in de Tweede Kamer.

“Er zijn recent voorbeelden van importen van schadelijke organismen. Zo is er recent in Nederland Afrikaanse fruitmot gevonden, wat de export naar Amerika vanuit Nederland heeft gedecimeerd.” De import van Aziatische fruitvlieg vanuit Zuid-Europa bedreigt de Nederlandse exportpositie volgens Mulder behoorlijk.

De Nederlandse overheid heeft de verantwoordelijkheid voor de importcontrole volledig bij het bedrijfsleven neergelegd. “Dat kan niet. Er is hulp van de overheid nodig. Het bedrijfsleven wil graag haar verantwoordelijkheid nemen, maar we hebben de overheid ook nodig. We hebben de macht en de middelen van de overheid om in te grijpen nodig”, zegt Mulder.

De Nederlandse exportpositie voor groente en fruit is sterk afhankelijk van de fytosanitaire controles. Door de fusie van de controle-organisaties van de Plantenziektenkundige Dienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn sommige dossiers volgens Frugi Venta volledig stil komen te liggen. “Hierdoor zijn exportproblemen ontstaan door recent geïmporteerde organismen.”

Bron: Boerderij Vandaag – Auteur: Mariska Vermaas

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin